Victoria hyllades av folket på Solliden

NYHETER

Kungen ledde allsången

Solen strålade från en molnfri himmel när kronprinsessan Victoria på söndagen mottog folkets hyllningar utanför kungafamiljens sommarresidens Solliden på Öland.

Senare på dagen överlämnade jubilaren årets Victoriastipendium till handbollsspelaren Magnus Wislander.

Foto: Getty Images
Kronprinsessan Victoria tillsammans med kungen och drottningen under firandet på Solliden.

Omkring 1 500 gratulanter hade samlats i parken utanför slottet för att hylla kronprinsessan Victoria på hennes 25-årsdag.

Solen gassade och för dem som kom redan när grindarna öppnade klockan elva blev väntan på födelsedagsbarnet lång. Kaffe i termos, glass och kortlekar blev räddningen.

- Victoria verkar vara en otroligt trevlig tjej. Hela kungafamiljen är väldigt bra representanter för landet, sade Camilla Olsson Höör som stor redo med en present i form av en egenhändigt insjungen cd-skiva.

Strax efter klockan 14 kom så kronprinsessan ut ur slottet tillsammans med pappa kung Carl Gustaf och mamma Silvia för att ta emot folkets hyllningar.

Röd klänning

Victoria var klädd i en röd ärmlös klänning, medan drottningen bar en ljusblå dräkt. Kungen var klädd i svarta byxor och en kortärmad skjorta som var sommarledigt uppknäppt i halsen.

Helt enligt traditionen tog pappa kungen först till orda och gratulerade sin dotter på födelsedagen.

- Det finns visst någon Kjell i Sundsvall som är bra på allsång. Jag tänkte jag skulle slå honom, sade kungen och inbjöd de församlade att sjunga med i Ja må hon leva.

Efter sången följde så ett fyrfaldigt leve.

-Tack så jättejättemycket för att ni kom. Det är varmt och ni har stått här länge och väntat, men ni ska veta att jag uppskattar det av hela mitt hjärta, sade Victoria, som också konstaterade att hon hade fått det som stod allra högst på hennes önskelista - vackert väder.

Wislander pristagare

Festligt, folkligt och fullsatt var det senare på kvällen på idrottsplatsen i Borgholm där firandet av Victoriadagen fortsatte.

Victoria, som dagen till ära var klädd i en öländsk folkdräkt, anlände tillsammans med sina syskon Madeleine och Carl Philip i en vagn dragen av hästar. Drottningen, även hon i folkdräkt, och kungen kom i egen vagn.

Jubilaren tog sedan plats på scenen för att överlämna årets Victoriastipendium till en av Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna, Magnus Wislander.

- Det här är ett av de finaste prisen man kan få i Sverige. Det är värt väldigt mycket, sade Wislander när han tog emot stipendiet.

Efter utdelningen tog ett stort artistuppbåd över scenen.

Barn viftade med flaggor, Carola sjöng, Joe Labero trollade och Robert Wells spelade gamla rockklassiker på flygeln så de 8 000 i publiken hade svårt att sitta stilla.

När festligheterna var över lämnade de kungliga idrottsplatsen tillsammans med sina gäster, bland andra Norges nygifta prinsessa Märtha Louise och hennes make Ari Behn, för att fortsätta firandet av Victoria på Solliden.

Ewa Lindén/TT