Fyra gripna hade filmat terrormål

NYHETER

Dubblad säkerhet vid Golden Gate-bron

På två dagar har fyra misstänkta al-Qaidamän gripits i Spanien.

En av dem hade detaljerade videofilmer från flera kända amerikanska platser.

Säkerheten dubblas nu vid Golden Gate-bron i San Francisco och höjs vid flera andra platser i Kalifornien.

Foto: AP
Golden Gate-bron är ett av de möjliga terrormål som filmats av al-Qaidamännen.

Brooklyn Bridge, Sears Tower, Golden Gate-bron, Frihetsgudinnan – och World Trade Center. Det är några av de så kallade landmärken som finns med på de videofilmer som den spanska polisen beslagtog i går. Bland videofilmerna återfanns även två filmer med ”mycket våldsamt innehåll” från träningsläger i Tjetjenien.

Samtidigt greps tre personer som ursprungligen kommer från Syrien, två av dem är dock spanska medborgare. Och på onsdagen greps ytterligare en misstänkt al-Qaida-man. Även han är spansk medborgare och kommer ursprungligen från Syrien. Den lokala polisen uppger att man nu genomför en kraftig offensiv mot ett spanskt nätverk som kan ha spelat en viktig roll i förberedelserna inför den 11 september.

Enligt de spanska myndigheterna ska en av männen, Ghasoub Al-Abrash Ghalyoun, ha tagit videorna under en resa i USA 1997. Han ska ha gripits redan i april, skriver AP, men det är osäkert varför han släpptes och varför han greps igen i går.

Dokumentär studie

Ghalyouns filmer uppges vara för detaljerade för att ha tagits av en nyfiken turist.

I ett pressmeddelande skriver den spanska polisen:

”Inspelningarnas stil och längd överskrider ordentligt turistens nyfikenhet. Två av filmerna är, till exempel, som en dokumentär studie, med mängder av tagningar från alla avstånd och vinklar av Tvillingtornen i New York.”

Polisen i Kalifornien tar hotet på allvar. Vid Golden Gate-bron – vars upphängning och pelare ägnas stor uppmärksamhet i filmen – har säkerheten redan dubblats. Nya säkerhetsspärrar sätts dessutom upp vid Disneyland och Universal Studios som också finns med på videorna.

Mycket betydelsefullt

George Vinson – säkerhetsrådgivare åt Kaliforniens guvernör Gray Davis – säger till AP:

- Vi tar det som mycket betydelsefullt med tanke på var det kommer ifrån.

Liknande filmer har tidigare hittats i al-Qaidas ägo. Tidigare har dock Kalifornien sluppit denna typ av uppmärksamhet och företrädare för den amerikanska delstaten valde snabbt att öka säkerheten på de berörda platserna.

Spanien har blivit en av USA:s viktigaste allierade i kampen mot den globala terrorismen. Strax före attacken den 11/9 tros ett flertal toppmöten ha hållits i landet och Mohammed Atta – som pekats ut som kaparnas ledare – besökte Spanien två gånger förra året.

Mattias Lundell