FP: Byt ut de ungas förtidspension

Ett nytt system ska ersätta de ungas förtidspension, aktivitetsersättningen, föreslår Folkpartiet. De som har arbetsförmåga ska över till arbetsförmedlingen.

FP jämför med vad som gäller äldre: Det ska vara svårt att få förtidspension.

90 procent av de förtidspensionerade kan klara någon aktivitet, tror Johan Pehrson (FP) enligt Svenska Dagbladet. Han säger att mindre än hälften av dem med aktivitetsersättning deltar i en verksamhet, något han anser är oacceptabelt.

”Politisk katastrof”

De som är arbetsoförmögna för överskådlig framtid ska in i sjukersättningen, anser FP. De som har nedsatt arbetsförmåga under kortare tid kan få ett basskydd som omprövas minst två gånger om året.

Pehrson hoppas att förslagen går igenom i förhandlingarna om nästa års budget.

Antalet med aktivitetsersättning har vuxit till 26 500 sedan dagens system infördes 2003. Även moderater har uppmärksammat detta. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) har kallat det för en politisk katastrof.

Slår larm

Organisationen Handikappförbunden befarar att en del unga kan helt förlora ersättning. Organisationens intressepolitiske chef Mikael Klein säger att det är bra med fokus på aktivitetsersättningen. Men han befarar att den stängs av "på samma sätt" som sjukersättningen, "där många hamnar mellan stolarna och blir av med sin försörjning".

TT

Publisert: