Två vargar med sändare skjutna

En hane på 49,5 kilo var den första varg som sköts i Västra Götaland i helgen.
En hane på 49,5 kilo var den första varg som sköts i Västra Götaland i helgen.

Två vargar med sändare har skjutits under helgens jakt.

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson beklagar det inträffade.

– Märkningen är viktig för forskningen, säger han.

Ytterligare sju vargar sköts i dag och jakten har nu stoppats i flera län.

På två dagar har jägarna skjutit tre fjärdedelar av den tillåtna vargkvoten.

Två sändare

Jägarna har uppmanats att inte skjuta vargar med gps-halsband. Men trots detta sköts två vargar med sändare under lördagens jakt i Dalarna.

– Den ena sändaren hade slutat fungera sedan flera år tillbaka, säger miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson, vid Länsstyrelsen i Dalarna.

– Det här visar att en rekommendation i ett sådant här beslut inte räcker. Om avsikten är att inga vargar med gps-sändare får skjutas måste man lägga in det som ett villkor. Många jägare hinner inte avgöra om det finns ett halsband.

Beklagar

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson beklagar det inträffade.

– Märkningen är viktig för kunskapsbyggandet och för forskningen, säger han.

– Dessutom är det flera alfadjur som har skjutits, det är de som är föräldradjur och som står för fortplantningen av flocken. Man undrar vad som händer med ungarna som kom i våras.

"Försiktigare jakt"

Jaktkvoten är nu fylld i Gävleborg och Dalarna. Också i Västra Götaland är jakten avlyst sedan en varg påskjutits vid 17-tiden i går. Hittas vargen död är kvoten fylld även där.

Under jaktens första dag kammade jägarna i Värmland hem noll. Men under gårdagen sköts tre av de sex tilldelade vargarna i länet.

– Det snöade mycket i lördags morse, så spåren snöade över. Men det är bra att jakten är långsammare och försiktigare i år, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Värmland.

Publisert: