Jakt på mordbrännare efter hotellbrand

avTT

NYHETER

200 gäster flydde när elden bröt ut

Polisen i Trollhättan jagar en mordbrännare för branden på hotell Scandic Swania i Trollhättan.

Över 200 gäster flydde från byggnaden när branden bröt ut på andra våningen natten till torsdagen.

Elisabet Gustavsson, inre befäl på polisen i Trollhättan, berättar att samtliga gäster och all personal klarade sig utan fysiska skador.

– Det som gör att vi misstänker att någon anlagt branden är att eldsvådan bröt ut mitt i natten och att det inte finns någon naturlig brandorsak, säger hon till TT.

Brann på plan två

Polisen larmades klockan 01.23, och ännu på morgonen arbetade räddningstjänsten med att släcka. Rök spreds i den pampiga femvåningsbyggnaden på Storgatan i centrum, men det var bara på plan två som det brann, enligt polisen.

Martina Tengvall, presschef på Scandic, visste inte hur stora materiella skador eldsvådan orsakat.

– Det är först nu vi har kunnat starta arbetet med att bedöma det, säger hon.

Letar boende

Personalen på Scandic arbetade under natten och morgonen med att hitta inkvartering åt gäster som inte kunde ordna övernattning på egen hand.

– Vi är oerhört glada över att inga gäster och att ingen personal skadades. Vårt fokus är nu att fixa boende åt gästerna, säger hon.

Polisen har inte gripit någon misstänkt för den misstänkta mordbranden.

Använde stegbilar

Arbetet med att rädda boende på hotellet blev dramatiskt. Räddningstjänsten tvingades använda stegbilar för att hjälpa ut gäster.

– När vi kommer fram blir vårt beslut att det är livräddning som gäller. Det står alltså folk i fönster runtom i hotellet, och med höjdfordon som vi har både i Vänersborg och Trollhättan evakuerar vi de här personerna som står i fönstren. Och resten, med hjälp av hotellpersonalen, ber vi att stanna kvar på sina rum och inte gå ut i korridorerna, säger räddningsledaren till Sveriges Radio Väst.