De matchade i kärlekens färg

Av: Anna Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE

De är paret med stort P.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel bar kärlekens färg när "Vickan" traditionsenligt firade sin namnsdag tillsammans med folket på borggården.

– Daniel hade matchat slipsen med kronprinsessan. Det gör han ofta, konstaterar supporten Niklas Larsson.

Rak som med en eldgaffel i ryggen stod kronprinsessan Victoria i röd kappa och svarta stövlar på det lilla blå podiet när Livgardets Dragonmusikkår spelade upp för namnsdagsbarnet. Daniel tvingades agera panelhöna i väntan på att få hennes hand – igen.

Många av fansen och turisterna som hade samlats på Inre borggården vid Stockholm slott noterade att paret matchade.

– Vi skulle matcha i dag men sen vann Fredik för hon var röd, säger Niklas Larsson, som dagen till ära valde lysande gröna byxor medan kompisen Fredrik Johansson hade käckt röda.

”Jättefint”

Niklas Larsson hade åkt från Skåne för att heja på kronprinsessan och firade, precis som prins Daniel, för tredje året namnsdagen med Vickan på borggården. Niklas är en kille med koll på de kungliga.

– Jag saknade drottningen i år, hon brukar vara här, men de klarar sig bra själva.

Vickan, i röd kappa, och Daniel, i röd slips, tog varandras händer så fort kronprinsessan klev ner från podiet. Hon tog, mellan handskakningar och leenden, emot fansens presenter och langade vidare till Daniel två steg bakom.

Laila Silvereke satte toppbetyg på Vickans kläder: "Jättefint".

Är det inte lite för sosserött för de blåblodiga?

– Sossarna har inte patent på den färgen. Vi stod här och diskuterade om kappan var en chanel eller något annat. Ferrarirött, tycker jag.

Varför är ni här för att fira Vickans namnsdag?

John Sihite, 37, inköpare på Ericsson, Jakarta, Indonesien:

– Vet du när det är Johns-day? (Ha ha)

"Bobo", 41, inköpare på Ericsson, Rissne:

– Det är bara en slump att vi är här men nu när vi vet att det är kronprinsessans namnsdag är vi glada att vara här. Jag visste att det var högvaktsbyte men när jag såg folk bära blombuketter så förstod jag att det var något speciellt.

Adhi Imanuddin, 33, inköpare Ericsson, Jakarta, Indonesien:

– Det är kul att vara här.

Niklas Larsson, 22, student, Osby:

– Jag är från Osby i Skåne och åkte upp bara för det här. Det är tredje året jag är här. Jag fick ta i hand med både kronprinsessan Victoria och prins Daniel i dag och lämnade över en tulpanbukett. Förra året hade jag inte så mycket rutin.

Fredrik Johansson, 23, butikssäljare, Stockholm:

– Det är andra gången jag är här. Det är Niklas som har dragit med mig, men jag gillar den kungliga familjen också. Lite glamour.

Laila Silvereke, 45, föreståndare på familjedaghem, Tyresö, tillsammans med sönerna Joshua, 8, och Jonathan, 4,5 år:

– Därför att det är vår blivande drottning. Jag tillhör de som är rojalister. Personligen har jag en väninna som jobbat som guvernant åt Victoria på Drottningholm och jag fick möjlighet att säga det till kronprinsessan. Hon sa att hon blev jätteglad och sa "hälsa henne". Jag tackade prins Daniel för hans fantastiska tal.

Hur var det att träffa prinsessan?

– Det var lite bra, säger Joshua.

– Hon skulle gå och sedan fick hon blommor, berättar Jonathan.

Marisa March, 31, student, London, England:

– Vi kom för att se vaktombytet och fick veta att det var kronprinsessans namnsdag. Jag är väldigt smickrad över att jag fick skaka hand med henne. Hn är väldigt trevlig och verkar vara omtyckt.

Joanna-Catherine Walmer, 31, IT-lärare, Scotland:

– Och vi har foton att skicka hem! Vi är väldigt exalterade över att fira kronprinsessans namnsdag, vi firar inte namnsdagar hemma.

Publicerad: