Så här kan droger förändra ditt ansikte

Titta på de här bilderna. Skrämmande, eller hur?

Bilderna visar hur missbruk förändrar ditt utseende. De här människorna började med alkohol och cannabis, och slutade så här.

Vissa av de här bilderna är tagna med bara tre månaders mellanrum.

Tandlösa, med sönderklösta ansikten och tovigt, stripigt hår. Människorna på de här bilderna är trasiga och slitna. De har en sak gemensamt: de använder droger.

"From drugs to mugs"

Bilderna ingår i projektet ”from drugs to mugs”, uppföljningen till ett liknande projekt som gjordes 2004. Då visades bilder på hur missbruk av metamfetamin förändrar ditt utseende, men nu har polisen i Multnomah county i Oregon, USA, sammanställt nya före- och efter-bilder. Bilderna är tagna av polisen som tar så kallade mugshots, ett porträtt av gripna som arkiveras. Bland de nya bilderna ingår missbrukare av flera tyngre droger, som kokain, metamfetamin och heroin.

Ville visa mer

Biträdande sheriff Ben King, som var en av dem som sammanställde projektet 2004, berättar att han under turnén med den utställningen hade en gnagande känsla av att han inte lyckades visa hela bilden.

– Varenda människa jag träffade och intervjuade, som inte bara var missbrukare av metamfetamin, utan också missbrukade kokain eller heroin, hade inlett sitt missbruk med någon mer ”oskyldig” drog, som alkohol eller cannabis, säger han.

Tänk efter före

Med ”from drugs to mugs” vill han få ungdomar och alla andra att tänka efter:

– Alla kan experimentera under skoltiden, men med ”from drugs to mugs” vill jag visa ungdomar att alla de här människorna började med cannabis. De kastade sig inte bara direkt in i ett heroinmissbruk.

Film att visa i skolor

I västra USA kämpar polisen mot stora drogproblem, och därför har polisen i Multnomah county också gjort en utbildningsdokumentär de hoppas ska hjälpa dem i kampen för att hålla unga borta från droger.

– Jag vill visa sambandet mellan beslutet att prova droger och vart det kan leda senare, säger Ben King.

De starkaste bilderna i projektet är de bilder som visar hur människorna såg ut första gången de greps – och sedan igen några månader senare. Ibland skiljer det så lite som tre månader mellan bilderna. Den unga kvinnan eller mannen har förvandlats till en hålögd människa med stripigt hår och sår i ansiktet.

– Jag ber studenterna att tänka på vad de gör – annars kan de sluta som människorna på de här bilderna, säger Ben King.

Intervjuer med intagna

Under arbetet med projektet har polisen också intervjuat flera personer som sitter i fängelse i dag.

– Jag har inget hus, ingen lägenhet, inget bankkonto och inga pengar alls. Jag har ingenting som kan visa att jag ens har levt, säger en av dem.

– Droger och alkohol har gjort att jag inte har någonting i dag.

Publisert: