Den nya arabvärlden

Civilklädda militärer sköt demonstranter

Av: 

William Svärd

Sofi Tagesson

NYHETER

Reinfeldt: Han har tappat kontrollen

Muammar Gaddafi använder allt lömskare metoder för att försöka slå ner upproret.

Flera personer dödades när hans civilklädda styrkor öppnade eld mot ett demonstrationståg i huvudstaden Tripoli på måndagen.

Omkring 10 000 människor ska ha deltagit i demonstrationen i stadsdelen Tajura. När de nådde marknaden Juma kom en civilklädd styrka ur Gaddafibataljonen, skriver den libyska tidningen Quryna enligt TT. Styrkan öppnade eld mot folksamlingen och dödade och sårade ”flera” enligt tidningen.

"De beväpnade männen tog sedan med sig liken, de sårade och till och med andra som befann sig nära de sårade."

”Folket älskar mig”

Gaddafi själv förnekar att hans regim använder våld.

Han går inte ens med på att folket demonstrerar.

I en intervju med ABC hävdar diktatorn att ”hela folket älskar mig”. Enligt Gaddafi är alla påståenden om protester och våld mot folket lögner.

Gaddafi säger att det är al-Qaida som tagit kontroll över staden Benghazi, inte folket. Han upprepar också sitt tidigare påstående att ungdomar drogats med hallucinogena piller för att gå ut på gatorna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT att Gaddafi har förlorat greppet.

– Vi har en ledare som blir allt mer isolerad och som riktar vapen mot sin egen befolkning. Det är alldeles uppenbart att han tappat kontrollen över situationen.

Khamis-brigaden

Även i andra delar av Libyen pågick strider under måndagen.

Gaddafis styrkor uppges ha omringat staden Zawiyah, som ligger 50 kilometer från Tripoli. Demonstranterna i staden uppges förbereda sig inför en attack.

Enligt uppgifter till AP befinner sig den ökända Khamis-brigaden i utkanterna av Zawiyah. Den är uppkallad efter den av Gaddafis söner som också leder den. I styrkan ingår bland annat ett dussin stridsvagnar. Den ska vara den bäst utrustade brigaden i Libyen.

Tidigare under dagen rapporterades om strider vid staden Misrata, 210 kilometer öster om Tripoli. Oppositionen uppges kontrollera stora delar av staden och slog under måndagen tillbaka Gaddafis styrkor som försökte avancera.

I östra Libyen bombade Gaddafis styrkor en ammunitionsdepå som tillhör rebellerna.

EU inför sanktioner

EU-länderna enades på måndagen att införa ett sanktionspaket mot Muammar Gaddafi. Åtgärderna stärker de åtgärder som FN beslutade om i lördags. Sanktionerna innebär bland annat ett vapenembargo och att Gaddafi och hans närmaste krets tillgångar kommer att frysas.

Det kommer också att införas ett förbud mot att sälja andra varor som kan användas för att trycka ner demonstranter i Libyen, till exempel tårgas.

– Sverige stödjer beslutet om sanktioner mot Libyen. Det är viktigt att vi får dem på plats så fort som möjligt så att vi, från svenskt och europeiskt håll, gör vad vi kan, säger utrikesminister Carl Bildt i en kommentar.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton uppmanar Muammar Gaddafi att avgå omedelbart.

– Gaddafi och de runt honom måste ställas till svars för sina handlingar, som bryter mot internationell rätt, sade Clinton i ett tal vid FN:s människorättsråds möte i Genève.

Den internationella brottsmålsdomstolen sade på måndagen att det våld som utövas av Muammar Gaddafis styrkor i Libyen kan vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna. En åklagare ska nu undersöka om det går att starta en utredning.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Den nya arabvärlden

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen