Nyheter

Så vill de leda Centerpartiet

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Centerns kandidater: Anna-Karin Hatt
Annie Johansson
Anders W Jonsson

I dag avslöjade Centerpartiets valberedning huvudkandidaterna till partiets nya ordförande.

De tre namnen är: Annie Johansson, Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson.

På Centerpartiets presskonferens presenterade valberedningens ordförande, Stefan Thornberg huvudkandidaterna:

Annie Johansson, 28 år, centerns ekonomiske talesperson och vice gruppledare i riksdagen.

Anna-Karin Hatt, 38 år, nuvarande IT- och regionminister

Anders W Jonsson, 50 år, riksdagsledamot.

Psykiskt sjuk pappa

– Vi har gjort en omfattande inventering i våra 27 distrikt och nu kunnat presentera tre personer som den här inventeringen har stort förtroende för inom centern och som sagt ja till att stå till förfogande i processen, säger Stefan Thornberg.

Kandidaterna fick efter valberedningens presentation ta ordet. Anna-Karin Hatt var först ut. Hon berättar om sin klassresa från en bondgård med en psykisk sjuk pappa via internationellt biståndsarbete till regeringen och Rosenbad.

– Jag har lärt mig väldigt mycket. Jag vet hur det är att växa upp med en psykisk sjuk pappa. Jag vet hur det är att vara ensamstående mamma. Jag vet hur det är att leda två stora företag. Jag vet hur företag påverkas av en ekonomisk kris. Jag vet hur det är att dela engagemang med sina anställda, säger Anna-Karin Hatt.

”Folk ska bli sedda”

– Bara en av oss kan bli partiledare. Blir det jag kommer både Annie och Anders ha en tongivande roll i centern framöver, säger Hatt.

Näst på tur var Annie Johansson.

– Jag vill skapa en tryggare och grönare värld. Folk ska bli sedda. Det är min drivkraft. Jag vill ha en grönare värld där det finns plats för fler. Många behöver samhällets hjälp. Hemlösa barn växer upp med små marginaler. Vi ska ha en friare värld där vi skapar livsval, säger Annie Johansson.

Barnläkaren Anders W Jonsson, numera tjänstledig från sin läkartjänst var sist ut.

Barnläkare

– Jag vill bli partiledare av samma anledning som jag blev ersättare i skolstyrelsen. Jag är intresserad av att förändra samhället och politiken är ett viktigt sätt att göra det på. Som barnläkare träffar jag de som inte upplever frihet. Mammans som får penicillin utskrivet men har inte råd att hämta ut det för att hon är fattig. För dom vill jag förändra politiken, säger Anders W Jonsson.

Efter kandidaternas uttalanden hålls enskilda intervjuer.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Följ Twitterflödet:

Publisert: