”Frukt är bara sockerlösning”

Skräpmat större hälsohot mot unga, menar LCHF-expert

Fem portioner grönt om dagen är åt skogen för mycket.

Och frukten kan man skippa helt och hållet.

Det anser Annika Dahlqvist, läkare och kostexpert.

Annika Dahlqvist har skrivit flera böcker om LHCF, en dietmetod som går ut på att man ska minska intaget av kolhydratrik kost och öka intaget av naturligt fett.

Hon håller inte med om att ungdomar riskerar sin hälsa om de inte får i sig fem portioner frukt och grönt varje dag, något som en engelsk studie fastställt.

Hon tycker inte att man behöver äta frukt överhuvudtaget.

– Det innehåller ingenting av värde. Frukt är bara sockerlösning, med lite C-vitaminer i. Men det finns ju också i grönsaker, säger hon.

"Ingen nytta med fibrer"

Enligt dietisten Marlene Olivares-Dahlby är det viktigt att äta frukt för att få i sig bland annat antioxidanter och fibrer.

– Det har aldrig bevisats att antioxidanter är bra för hälsan. Kroppen tillverkar själv de antioxidanter den behöver, menar Annika Dahlqvist.

Inte heller anser hon att vi behöver äta fibrer.

– Våra kroppar är inte gjorda för att spjälka cellulosa. Det finns ingen som helst nytta med fibrer. De bara irriterar tarmen, säger hon.

"Bara jobbigt för kroppen"

Därför anser hon inte heller att fem portioner grönsaker dagligen är att rekommendera.

– Vi kan äta lite grönsaker en eller två gånger om dagen. Det är gott och trevligt på tallriken. Men en större mängd tillför ingen nytta. Det blir bara en massa cellulosa som är jobbigt för kroppen att ta hand om, säger hon.

Det största hotet mot ungas hälsa är därför inte bristen på frukt och grönsaker, anser hon.

– Det är skräpmaten!

Publisert: