Pojken fick 80 ärr efter pappas slag

NYHETER

Pappan slog, skar och brände sin son.

Pojken har 80 ärr på kroppen.

Nu åtalas pappan för sina grova kränkningar – men skyller på familjens katt.

Den åttaåriga pojken ville inte vara med på gymnastiken eftersom det fanns risk att blåmärkena efter pappans misshandel skulle synas. Han har berättat för sin mamma, morföräldrar och skolpersonal, som nu vittnar, om att han var rädd för pappan som dagligen ska ha slagit honom.

Har bränt och skurit

Pappan, som är i 40 års åldern åtalas nu för upprepad misshandel. Enligt åtalet ska pappan ha slagit, bränt och rispat pojken med vassa föremål så att det blödde.

– Mamman har sett skadorna och pojken har berättat. Mormor och morfar har också gjort iakttagelser. Även skolan fick signaler, berättar Kerstin Eriksson, vice chefsåklagare i Kalmar.

Vid ett tillfälle brände pappan sonen med en tändsticka på ena knät och en annan gång knuffade han pojken ner för en trappa. Pappan ska också ha kastat en sten i pojkens huvud och skurit honom över fingrarna med en kniv.

Pojken har 80 ärr

Misshandeln ska ha skett under 2010. Pojken, som har bott hos sin pappa efter föräldrarnas skilsmässa, placerades omedelbart efter anmälan i december i ett familjehem.Rättsläkare Håkan Bengtsson i Linköping uppger enligt Östran att pojken har mer än 80 ärr av varierande storlek och att utseendet tyder på att de uppkommit genom rispning till exempel med kniv eller glasbitar.

Åklagare Kerstin Eriksson anser att bevisen mot pappan är starka. Pojkens berättelse om misshandeln är trovärdig och konsekvent, anser hon.

– Det finns mycket dokumentation av skadorna som starkt stödjer pojkens berättelse. Vad vi har i barnärenden är också vad pojken sagt i inspelade förhör och till vittnen. Barnets berättelse är viktig eftersom det ofta inte finns vittnen till misshandel i nära relationer.

Pappan: Katten rev pojken

Pojken ska även ha berättat att pappan slår hans storasyster när hon hälsar på, men utredningen är nedlagd eftersom systern förnekat det. Pojkens mamma har i förhör sagt att hennes tidigare make misshandlade henne för flera år sedan men mannen nekar och har aldrig dömts.

Pappan är åtalas för att vid upprepade tillfällen ha misshandlat och kränkt pojken. Åklagare Kerstin Eriksson kommer yrka på ett flerårigt fängelsestraff, grov fridskränkning kan ge maximalt sex år.

– Han nekar och var inne på att det skulle vara katten som hade klöst pojken. Rättsläkarens utlåtande talar inte för det utan för att det handlar om skarpt skärande våld, säger åklagare Kerstin Eriksson.