Gaddafis desperata propagandaattack

NYHETER

Ordnar guidade turer för att bevisa att alla älskar Gaddafi

Foto: Klicka för större bild!

”Allt är lugnt i Libyen.”

Familjen Gaddafi gör allt för att övertyga omvärlden om det.

Som bevis åker Gaddafis son Saif al-Islam runt på guidade turer med journalister.

Foto: Klicka för större bild!

Det utkämpas två krig i Libyen. Ett militärt krig mellan Gaddafis soldater och rebellstyrkorna – och ett propagandakrig i medierna.

Eftersom det första är oavgjort för närvarande gör Gaddafi allt han kan för att vinna det andra.

På torsdagen åkte favoritsonen Saif al-Islam runt på guidade turer med flera utländska journalister.

Allt är tillåtet

Sky News korrespondent kördes ut i bil till en förort till Tripoli tillsammans med Saif. Där möttes de av en skara hurrande Gaddafi-supportrar. Efteråt konstaterade en nöjd Saif att ”folkets röst är tydlig".

När reportern frågade om ryktet att säkerhetsstyrkor sökt upp och fängslat potentiella rebelledare i staden för att stoppa organiserade demonstrationer undvek Saif frågan.

– Mitt svar… jag har ingen aning. Jag måste kolla upp det, sade han till.

– Men personligen tycker jag att det är i sin ordning att arrestera vem som helst för att få lag och ordning, lade han sedan till.

”Ingen vågar gå ut”

al-Jaziras reporter fick åka en helikoptertur över Tripoli. Deras guide visade upp en stad med näst intill folktomma gator. Inga poliser. Inga demonstranter. Däremot små grupper av människor med Gaddafis gröna flagga som hurrade.

Saif al-Islam förklarade att alla rapporter om sammandrabbningar är nys. Visst har det varit oroligt någon enstaka gång, men en svala gör ingen sommar, menar han.

När al-Jazira frågade en Tripolibo som nyligen flytt staden fick de en annan förklaring.

– Ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle gå ut på gatorna. Det enda sättet att röra sig utomhus, och det var så jag gjorde, är att ta på sig en grön flagga eller hålla upp en bild på Gaddafi.

ARTIKELN HANDLAR OM