Nyheter

Nato förstörde 17 av Gaddafis stridsvagnar

Av: 

Carina Bergfeldt

AP-TT

Skadad En läkare håller hårt i en skadad rebell som förs till sjukhuset i Ajdabiya, Libyen. Totalt dödades 30 rebeller i går av Gaddafis styrkor.
Skadad En läkare håller hårt i en skadad rebell som förs till sjukhuset i Ajdabiya, Libyen. Totalt dödades 30 rebeller i går av Gaddafis styrkor.

NYHETER

Nato har trappat upp operationerna i Libyen.

I helgen förstörde alliansen 17 av Muammar Gaddafis stridsvagnar.

Samtidigt dödade den libyske ledarens styrkor minst 30 rebeller.

Beväpnad En libysk rebell bär på ett granatgevär sent på lördagseftermiddagen i stadenAjdabiyah.

En FN-talesman säger att flygoperationerna kan ha varit de mest intensiva sedan Nato tog över kommandot i Libyen.

30 döda

Femton stridsvagnar förstördes vid ett flyganfall nära staden Misrata, medan två förstördes söder om Brega.

I Misrata anföll även Gaddafis styrkor rebeller i helgen. Minst 30 rebeller dödades på lördagen när regeringsstyrkor anföll Misrata på tre fronter, uppger en rebelltalesman.

Utrikesministern arg

Gaddafis styrkor sköt även ned två rebellhelikoptrar som bröt mot flygförbudszonen över Libyen, uppgav biträdande utrikesminister Khaled Kaaim sent på lördagen.

Kaaim pekade på att Nato-styrkorna har ansvar för att implementera FN:s säkerhetsråds resolution 1973, om en flygförbudszon över Libyen.

– Nato tillät på lördagen rebellerna att överträda resolutionen och använda stridshelikoptrar.

Khaled Kaaim hävdade att Nato tagit parti för rebellerna och fortsatte: Vår fråga till Nato är: Gäller resolutionen bara den libyska regeringen eller gäller den bägge sidor?

Stoppade rebeller

En AFP-reporter såg på lördagen en libysk militärhelikopter med rebellernas färger flyga på mycket låg höjd mot Ajdabiya-regionen i östra Libyen.

Tidigare på lördagen gensköt Nato-flyg ett stridsflygplan av typen Mig-23 som flögs av en libysk rebell, och tvingade det att landa eftersom flygförbudszonen över Libyen överträddes.

Planet hade lyft från ett rebellkontrollerat flygfält nära Benghazi på morgonen och gensköts efter ett par minuter, uppgav en anonym FN-företrädare.

Han tillade att rebellerna inte varskott Nato om att ett av deras stridsflygplan var på väg att lyfta.

Det var första gången ett plan överträdde flygförbudet sedan Nato övertog ledningen för den internationella militäroperationen mot Libyen.

AU vädjar

Afrikanska Unionen upprepar sin vädjan om ett omedelbart slut på alla fientligheter och föreslår en övergångsperiod för att införa reformer.

En kommitté från Afrikanska unionen (AU) bestående av ledare från Mauretanien, Mali, Kongo och Sydafrika, som EU utsett att medla, reser till Libyen under söndagen. Med sig har de en färdplan som antogs i mars och som uppmanar till ett slut på fientligheterna, förmedling av humanitärt bistånd och en dialog mellan de libyska parterna, skriver de i ett uttalande.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter