Minst 15 demonstranter sköts ihjäl

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jemenitisk polis sköt skarpt mot demonstranter – över 400 skadade

Demonstranter får behandling efter att ha andats in tårgas vid sammandrabbningar med polis i Taiz i södra Jemen.
Foto: REUTER
Demonstranter får behandling efter att ha andats in tårgas vid sammandrabbningar med polis i Taiz i södra Jemen.

Protester mot president Saleh, som suttit 32 år, har drivit hans regim mot gränsen till kollaps.

Regeringen i Washington drar nu tillbaka sitt stöd åt den hårt ansatte presidenten Saleh i Jemen, skriver New York Times som hänvisar till regeringstjänstemän i både USA och Jemen.

Saleh har haft USA:s stöd i många år och president Barack Obamas regering har hittills nästan helt avstått från att kritisera honom offentligt.

Men regeringstjänstemän i Washington anser nu att Salehs situation är ohållbar efter alla protester, ett besked som USA:s allierade ska ha fått.

Den jemenitiska armén har skjutit en person till döds vid demonstrationer i staden Taiz i södra Jemen, uppger ett vittne till nyhetsbyrån AFP. Ett trettiotal personer ska också ha skadats.

Tiotusentals demonstranter marscherade genom staden som ligger 20 mil från huvudstaden Sanaa och var på väg mor guvernörens högkvarter när armén öppnade eld.

Sjukhuskällor uppgav senare enligt AFP att säkerhetsstyrkorna skjutit ihjäl minst tio personer i Taiz. Reuters källor talade om minst fem döda.

Samtidigt kom vittnesuppgifter från staden Hudaida om att civilt klädda män öppnat eld mot demonstranter som försökte ta sig till presidentpalatset i Röda havsstaden Hudaida natten till måndagen.

409 människor sårades, rapporterade läkare.

Vårdkällor i Jemen uppger för nyhetsbyrån AFP att landets säkerhetsstyrkor skjutit ihjäl minst 15 personer i Taiz. Många ska också ha skadats.

Av uppgifterna från Taiz framgick inte klart om det var poliser eller armé – eller både och – som öppnat eld.

De arabiska monarkierna i Gulfstaternas förbund (GCC) vill försöka medla mellan Jemens regering och dess opposition för att få ett slut på de våldsamma demonstrationerna som ägt rum i landet, uppger AFP.

"Länderna i GCC har kommit överens om att kontakta den jemenitiska regeringen och oppositionen med idéer om hur man ska klara av situationen", sade ländernas utrikesministrar i ett pressmeddelande.

Uttalandet från GCC kommer dagen efter att oppositionen krävt att president Saleh lämnade över makten till vice presidenten. Oppositionen sade att man skulle acceptera en sådan tillfällig lösning för att säkra ett fredligt maktöverlämnande.

TT-Reuters

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN