92-åring åtalas för mord på make, 98

Foto: Mordoffret och den misstänkta mördaren Paret hade varit gifta i 70 år och tillsammans överlevt både Japans ockupation och Maos kulturrevolution.
NYHETER

På måndag skrivs historia i en tingsrätt i Sydney Australien.

Då blir 92-åriga Clara Tang den äldsta kvinna som någonsin mordåtalats i landet.

Offret är hennes sex år äldre make.

Polisen knackade på dörren till parets hem på Liverpool Street, i statsdelen Surry Hills i Sydney klockan 21.40 fredagen den 12 mars, efter att en släkting uttryckt oro över mannens välbefinnande.

Knivsår i magen

Polisen hittade då mannens döda kropp i vardagsrummet. Enligt tidningen Sydney Morning Herald hade Ching Yung Tang, 98, sår i huvudet och knivsår i magen.

Efter ett kort samtal med Clara Tang, 92, som fortfarande hade blod på kläderna, beslutade man sig för att föra med henne till polisstationen, där hon med hjälp av kinesisk tolk förhördes ytterligare.

”Blev förgiftad”

Clara Tang anser sig vara oskyldig och hänvisar till mentalsjukdom.

Hon har sagt att hon var rädd för att mannen under lång tid förgiftat hennes mat och hon beskrev hur hon började att byta ut deras tallrikar för att vara säker på att inte få gift i kroppen. I ett av polisförhören berättar hon hur hon slutligen attackerade mannen med orden ”Om du vill döda mig så ska vi i alla fall dö tillsammans”.

Makarna var gifta i 70 år, skriver Sydney Morning Herald. Före sin flytt från Kina hade de två tillsammans överlevt både Japans ockupation och Maos kulturrevolution.