Reinfeldts pussel

Minst en ska bort – och minst en ska in: Lööf kommer att byta av Carlgren

FÅR LÄGGA NYTT Så här såg Reinfeldts regering ut i somras. Men bitarna håller på att glida isär. Maud Olofsson lämnar regeringen och kanske även Andreas Carlgren.
FÅR LÄGGA NYTT Så här såg Reinfeldts regering ut i somras. Men bitarna håller på att glida isär. Maud Olofsson lämnar regeringen och kanske även Andreas Carlgren.

Fredrik Reinfeldt har snart lagt klart sitt regeringspussel.

Minst två C-märkta ministrar får, enligt vad Aftonbladet erfar, stryka på foten när Annie Lööf kliver in.

Lööf ska in ... och kanske Federley?
Lööf ska in ... och kanske Federley?

I fredags valdes Annie Lööf som ny Centerledare efter Maud Olofsson. Den nya partiledaren håller nu på att bestämma vilka statsråd och medarbetare hon ska omge sig med. Sedan tidigare står det klart att Lööf själv kommer att ta plats i regeringen. Men fler förändringar är på gång.

Har en fot med

Officiellt är det statsminister Fredrik Reinfeldt som ombildar regeringen, men hur den nyvalda C-ledaren formerar sitt lag bestämmer hon själv. På partiets stämma i Åre meddelade Annie Lööf att hon tänkt berätta vilka centerpartister som ska sitta med i regeringen ”någon gång i oktober”.

Enligt uppgifter till Aftonbladet står det nu helt klart att både näringsminister Maud Olofsson och miljöminister Andreas Carlgren får lämna sina platser.

– Maud Olofsson vet helt säkert att hon inte kommer att kunna fortsätta. Dessutom kommer Annie Lööf att byta ut Carlgren, säger en C-källa.

Att Carlgren får gå har bland annat en historisk förklaring. Under den omskrivna FRA-debatten 2008 var Annie,

som då hette Johansson, och partikamraten Fredrick Federley två av de borger-liga riksdagsledamöter som övervägde att rösta emot lagen. Trycket på att de båda skulle vika sig för partipiskan var hårt.

”Torped åt Maud”

– Andreas Carlgren fungerade som en torped åt Maud, de låg hårt på Annie och Fredrick att de skulle ändra uppfattning. Det har Annie inte glömt, säger en C-källa.

Av de nuvarande C-statsråden väntas landsbygdsminister Eskil Erlandsson och it- och regionminister Anna-Karin Hatt sitta kvar. Erlandsson är populär i sitt parti och Hatt, som inte visat framfötterna som minister, valdes till centerns andre vice ordförande i helgen. Det gör henne svårpetad.

Publisert: