Stormvarning för södra Sverige

Av: Erik Olsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Se upp för fallande träd och lösa föremål – i eftermiddag drar ett kraftigt oväder in över södra Sverige.

Det varnas för risk för stora materiella skador och fara för allmänheten.

– Man bör undvika att gå ut i onödan, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

Södra Sverige har mycket hårda vindar att vänta i dag.
Foto: AP
Södra Sverige har mycket hårda vindar att vänta i dag.

Det är ett intensivt lågtryck från brittiska öarna som just nu är på väg mot södra Sverige med blåst och nederbörd. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Blekinge, Skåne och Halland och förutser hårda vindbyar i kväll och stormbyar i natt.

25-28 meter per sekund

– Det kommer bli vindstyrkor på omkring 20 meter per sekund i medelvind och väl stormstyrka i byarna på upp mot 25-28 meter per sekund, säger Johan Groth som råder folk att inte köra bil på vägar i skogsområden.

– Träd kan välta, tak kan komma att blåsa av och byggnadsställningar och liknande saker kan rasa.

Inställda färjor

Vindarna blir i huvudsak västlig och på Västkusten kan man räkna med förhöjt vattenstånd på 75-85 centimeter över det normala.

Blåsten är kombinerad med nederbörd i form av regn, som väntas komma någon gång under eftermiddagen.

De väntande stormvindarna gör att rederiet Scandlines ställer in totalt fyra avgångar på leden Trelleborg-Sassnitz och omvänt.

Färjan med avgångstid kl 22.30 på måndagskvällen är inställd liksom avgången 07.45 på tisdagsmorgonen. I andra riktningen ställs avgången från Sassnitz klockan 02.15 natten mot tisdagen in, liksom avgången kl 07.45 på tisdagsmorgonen.

Det andra rederiet som trafikerar Trelleborg-Tyskland, TT-Line, har inte aviserat några inställda avgångar. Enligt rederiets hemsida seglar man efter tidtabellen.

Blötsnö i morgon

– Det kan även falla en halv till en decimeter blötsnö i Svealand under morgondagen vilket kan innebära besvär i trafiken, säger Johan Groth.

En klass 2-varning innebär väder som kan medföra vissa risker för allmänheten och störningar för vissa samhällsfunktioner.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN