Oskyldigt anklagade för barnövergrepp – då tog socialen döttrarna

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Vi gick från ett underbart liv till ett helvete”

Ett samtal till Socialtjänsten.

Det räckte för att Jennie och Thomas skulle förlora sina barn – och kastas in i en årslång mardröm.

Nu träder familjen fram i SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Berättar i tv Efter ett missförstånd och ett samtal till socialtjänsten började familjens mardröm. Thomas anklades för sexuella övergrepp på sina döttrar och när han vände sig till polisen blev han häktad. Jennie blev misstänkt för medhjälp. Paret friades i tingsrätten – och sedan en gång till i hovrätten efter mer bevisning. Först nu är familjen samlad igen och kan andas ut.
Foto: Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
Berättar i tv Efter ett missförstånd och ett samtal till socialtjänsten började familjens mardröm. Thomas anklades för sexuella övergrepp på sina döttrar och när han vände sig till polisen blev han häktad. Jennie blev misstänkt för medhjälp. Paret friades i tingsrätten – och sedan en gång till i hovrätten efter mer bevisning. Först nu är familjen samlad igen och kan andas ut.

Jennies och Thomas barn, en treårig och en sexårig flicka, stormar som vanligt in i föräldrarnas sovrum en tidig helgmorgon hemma i villan i Sandviken.

De tumlar runt i sängen, och den äldre flickan råkar röra pappas snopp.

Thomas tar bort hennes hand direkt. Lite senare berättar Jennie historien för sin syster, som en lite genant situation föräldrar kan känna igen sig i. Men systern missförstår. Den 16 september ringer hon socialtjänsten och anmäler familjen.

Dagen därpå får Thomas ett samtal från chefen på familjeenheten i Sandvikens kommun.

Utan att lyssna på någon annan än systern har socialen tvångsomhändertagit flickorna. Thomas får veta att han misstänks för sexuella övergrepp på sina egna barn. Och Jennie för medhjälp – eftersom hon låtit det ske.

Blev häktad

Thomas och Jennie är båda ostraffade utan tidigare kontakt med socialen. De räknar med att reda ut missförståndet med polisen.

Men efter åtta dagar häktas Thomas.

– Att bara se det jag anklagades för på papper fick mig att vilja kräkas, säger han.

Han hålls inspärrad i cellen, barnen är omhändertagna och Jennie bryts ner psykiskt.

Den 5 november faller domen i Gävle tingsrätt. Både Jennie och Thomas frias helt från alla misstankar. Överlyckliga hoppas de äntligen få träffa sina barn.

På familjehem i 68 dagar

Men socialtjänsten tror fortfarande att Thomas är pedofil.

Först när också Förvaltningsdomstolen konstaterat att anklagelserna är grundlösa får de hämta sina barn – som då varit placerade i familjehem i 68 dagar.

– Det var helt otroligt underbart, säger Jennie.

Men historien tar inte slut. Polisen har hittat en 47 sekunder lång video från Öland, där flickorna skrattar och kittlar varandra efter att ha badat nakna.

Åklagaren ser sex i semesterbilderna. Och plötsligt är Jennie misstänkt för att ha spelat in en porrfilm med sina egna barn.

Även den här gången dömer tingsrätten ut anklagelserna. Och den 14 september i år – när också hovrätten friat föräldrarna från misstankarna om övergrepp – kan de andas ut.

”Vågade inte släppa taget”

När Aftonbladet träffar familjen på höstlov i Stockholm berättar de om vanmakten och förnedringen.

Men också om stödet från vänner, familj och arbetskamrater.

– Vi gick från ett underbart liv till ett helvete. Allt vändes upp och ner genom ett telefonsamtal, säger Jennie.

Intill oss sitter flickorna, försjunkna i en film.

– Den första tiden efter vi fick tillbaka dem vågade de inte släppa taget. Nu är de trygga igen, säger Thomas.

Aftonbladet har förgäves sökt Hans-Olov Frestadius (S), dåvarande ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden och den som beslöt att omhänderta barnen. Till SVT:s ”Uppdrag granskning” säger han att han agerat rimligt utifrån det han kände till. Men:

– Att pappan blev utpekad som pedofil är olyckligt.

SVT1 I kväll, 20.00 ”Uppdrag granskning”

Publicerad: