Nyheter

Virriga veckan

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

Hägglund pressas – Juholt blir utmanad – V velar om ledare

Veteranen Mats Odell utmanar nu Göran Hägglund om uppdraget som ordförande i Kristdemokraterna.

På pappret är hans chanser små.

I verkligheten är Hägglund svårt skadskjuten och på väg ut.

Utan att darra på manschetten kan man påstå att det stormar rejält i svensk politik just nu.

Socialdemokraternas Håkan Juholt utmanas av sin riksdagsgrupp som gjorde uppror mot hans och parhästen Tommy Waidelichs förslag till alternativ statsbudget. Det var för lite till pensionärerna och för lite till de arbetslösa.

I dag hålls ett extra möte i riksdagsgruppen inför presentationen av alternativbudgeten som måste lämnas in före 16.30 på onsdag. I det förslag som S-ledamöterna ska ta ställning till har Juholt och Waidelich backat på en rad centrala punkter. Bättre fly än illa fäkta.

I Vänsterpartiet finns fyra personer som vill efterträda Lars Ohly som partiledare. Nomineringarna ska vara inne på onsdag och än så länge leder riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt.

Men många kräver dubbelt ledarskap. Och vem blir i så fall den andra?

Partiets största distrikt, Storstockholm, vill dock inte ha Sjöstedt. En oenig styrelse föredrar Hans Linde, även han riksdagsledamot.

Men oförsonligast just nu är striden om vem som ska leda Kristdemokraterna, riksdagens minsta parti efter (V).

Sittande ordförande, socialminister Göran Hägglund, har varit ifrågasatt sedan förlustvalet förra året. Kräftgången i opinionsmätningarna har inte gjort det enklare för honom.

Hans främsta försvarslinje har varit att det inte funnits någon motkandidat.

Men sent i går eftermiddag bestämde sig veteranen Mats Odell för att utmana Hägglund. Han meddelade att han ställer upp i partiledarvalet i slutet av januari.

Odell lämnade bitter regeringen förra året. Göran Hägglund bytte ut honom mot nuvarande civil- och bostadsministern Stefan Attefall.

Sargad drog sig Odell tillbaka till riksdagen där han blev gruppledare och ordförande i näringsutskottet. Fina poster, men uppenbarligen inte tillräckligt inflytelserika för Mats Odell som är KD:s andre vice ordförande. Han vill platta

till Hägglund efter petningen från regeringen. Odell var kommunikationsminister 1991–1994. 2006–2010 var han biträdande finansminister.

När nyhetsbyrån TT nyligen ringde KD:s 26 partidistrikt hade nio bestämt sig för att de ville behålla Hägglund. Två krävde hans avgång och resten hade inte bestämt sig.

På pappret har alltså Göran Hägglund övertaget, trots bara 3,9 i Aftonbladet/United Minds senaste mätning.

I verkligheten är han svårt skadskjuten. Hans auktoritet är praktiskt taget raderad och det blir mycket svårt för honom att komma igen.

Odell, 64, tror sig veta vad han gör när han utmanar sin tolv år yngre ordförande. Annars skulle han aldrig göra det.

Gör TV4 rätt eller fel?

Mångsysslaren Marcus Birro kan stryka en arbetsuppgift. Programledarjobbet går till någon annan.
Har TV4 gjort rätt eller fel? Kan inte en programledare vara opartisk i jobbet trots privata politiska sympatier? 14.00 kan du chatta med Marcus Birro. /Karin Magnusson

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: