Den nya arabvärlden

FN godkänner attack mot Gaddafi

Av: 

William Svärd

NYHETER

Säkerhetsrådet röstade igenom flygförbud

Inom några timmar kan det vara fullt krig i Libyen.

FN:s säkerhetsråd röstade igenom ett flygförbud över Libyen sent på torsdagskvällen.

Det innebär att USA, Nato och ett antal arabländer kan bomba Gaddafis luftförsvar och styrkor.

Omröstningen hölls strax före midnatt, svensk tid. Kina, Ryssland och Tyskland lade ner sina röster men förslaget hade tillräckligt stöd för att gå igenom ändå eftersom tio länder röstade för och inget emot.

Ett flygförbud innebär i praktiken att man med militär kraft slår ut Gaddafis luftförsvar och tvingar hans flygvapen att stå på marken. USA:s utrikesminister Hillary Clinton förtydligade på torsdagen att det betyder bombningar av mål inne i Libyen.

Kan slå ut tanks

Men det skriftliga förslag som godtogs i säkerhetsrådet går längre än så. I texten står att ”alla nödvändiga åtgärder” ska vidtas för att skydda civila som hotas av angrepp. Flygförbudet är en del av det. Det kan också bli tal om luftangrepp mot libyska stridsvagnar, enligt Reuters.

– Både Nato och USA har förflyttat trupper till området. De har varit medvetna om att ett sådant beslut kan komma, så det kan nog gå fort, säger Alexander Atarodi, Nordafrikaexpert vid Försvarets Forskningsinstitut.

USA har bland annat 16 krigsfartyg i området, och det finns flera Nato-baser i närheten. Resolutionen tillåter dock inte en markinvasion av Libyen.

Frankrike är det land som varit mest drivande i frågan om flygförbud. Utrikesministern Alain Juppé sade tidigare på torsdagskvällen att Frankrike är redo att agera inom några timmar efter ett godkännande eftersom ”tiden är dyrbar”.

Juppé underströk att ett antal arabiska länder också förväntas delta i aktionen. Enligt AFP handlar det om Qatar och Förenade Arabemiraten.

Kan bli blodbad

Säkerhetsrådets beslut kom i grevens tid – eller rent av försent.

Gaddafis tungt beväpnade styrkor står på tröskeln till rebellernas sista fäste Benghazi och ledaren – väl medveten om vad som försiggår i FN – har hotat att slå till snabbt.

– Gaddafi kan slå till när som helst. Om han tar staden är det kört för upproret oavsett flygförbud, sade Alexander Atarodi tidigare på torsdagskvällen.

– Många kommer fängslas, avrättas, försvinna. Det är ingen tvekan om det.

Säkerhetsrådets beslut firades friskt i Benghazi. I glädje sköt folk automatvapen och luftvärnsrakter (!) i luften, rapporterar TT.

Efter röstningen i FN:s säkerhetsråd ändrade Gaddafi taktik. I stället för de tidigare hoten om att "rensa” Benghazi och krossa allt motstånd sade hans son Saif al-Islam att regimen vill göra en ”humanitär gest”.

Armén ska ha fått order att omringa staden, redo att hjälpa den folkströmning som regimen tror kommer komma från staden.

Regimen är också redo att ”diskutera” ett vapenstillestånd, sade vice utrikesministern i Tripoli under en presskonferens.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen