De lämnas ute i kylan

1,2 miljoner i utanförskap skulle få hjälp – efter fem år är de bara 37 500 färre

Att bekämpa utanförskapet har varit regeringens främsta mål i fem år.

Men de som står utanför har bara blivit 37 500 personer färre sedan regeringen tillträdde.

FEM ÅRS JOBB Statsminister Reinfeldt och Borg (M).
FEM ÅRS JOBB Statsminister Reinfeldt och Borg (M).

I dag presenterar finansminister Anders Borg (M) regeringens höstbudget med nya satsningar för att minska utanförskapet.

I valrörelsen 2006, när alliansen vann valet, gjordes kampen mot ofrivillig utlåsning i form av arbetslöshet, sjukdom och förtidspension till regeringens främsta mål.

De runt 1,2 miljoner människor som stod utanför skulle in i värmen bland de anställningsbara.

”Svårmätt fenomen”

Men hur har regeringen lyckats med sin ambition?

Den frågan är inte helt lätt att svara på. Det finns i dag inget vedertaget sätt att mäta utanförskapet. Som Markus Sjöqvist, pressekreterare hos finansministern, uttrycker det i ett mejl så är det ett ”svårmätt samhällsfenomen”.

Riksdagens oberoende utredningsinstitut, RUT, har flera gånger räknat på utanförskapet. Den senaste analysen blev klar i fredags och är framtagen efter den modell som alliansregeringen tog fram efter förra valet.

Siffrorna visar att 1 208 900 personer ingick i det som av RUT kallas ”bred arbetslöshet” i augusti 2006, månaden innan regeringen vann valet. Sedan dess har det gått fem år och kampen mot utanförskapet har varit en prioriterad fråga.

Samma månad i år har antalet i utanförskap minskat med 37 500 personer.

”Misslyckande”

– Hade Sverige inte varit inne i en djup kris hade siffrorna varit ännu högre. Den stora skillnaden man kan se är att vi i dag har fler personer som finns med i arbetsutbudet och kan ta ett arbete, säger Tomas Tobé, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott (M).

Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesman i arbetsmarknadsfrågor, dömer ut regeringens arbete och efterlyser fler satsningar på utbildning och riktiga jobb.

– De själva definierade utanförskapet till 1,2 miljoner 2006. Nu har de regerat i fem år och genomfört jobbskatteavdrag för 70 miljarder. Trots det har det i princip inte hänt någonting. Det är ett praktfullt misslyckande i en av regeringens viktigaste frågor, säger hon.

Fick kraftig kritik

Även Svenskt Näringslivs Ekonomifakta mäter utanförskapet, dock på årsbasis. Den beräkningsmodell för utanförskapet som togs fram av alliansregeringen efter valet 2006 fick snabbt kraftig kritik och har sedan dess slopats. I dag lutar sig regeringen mot SCB.

Publisert: