10-åring tillåts byta kön

NYHETER

En 10-årig pojke har av en domstol i Australien fått tillåtelse att börja genomgå behandling för att kunna byta kön.

– För närvarande har Jamie det bra som flicka. Hon har självförtroende och blir inte retad eller utstött, säger pojkens mamma.

Den 10-åriga pojken, Jamie, kommer nu att bli den yngsta människan i Australien som tillåts påbörja en behandling för könsbyte, skriver australiensisk media.

Jamie har levt som flicka i två år;  klär sig i flickkläder, använder tjejtoaletten och har långt, blont hår.

Svårt låtsas vara pojke

Själv ser han sig som en flicka i en pojkes kropp.

– Mamma, det är så svårt att låtsas vara pojke, sa han, berättar mamman.

Familjen har behandlat Jamie som en flicka sedan hennes tvillingbror 2008 accepterade att hon var en flicka genom att säga "jag har en syster".

På väg in i puberteten

Både Jamies föräldrar, läkare och psykologer har velat ha ett snabbt beslut, eftersom Jamie redan är på väg in i puberteten – och de har varit rädda att den skulle kunna leda till självskadebeteende eller till och med självmord. Mamman har varit orolig att puberteten ska förändra Jamies röst, att hon ska få ett adamsäpple och hårväxt i ansiktet – och att detta sedan inte går att förändra. Hon är därför övertygad om att behandling är det bästa för Jamie.

Rätten har beslutat att Jamie nu får inleda en behandling för att stoppa puberteten, och när hon fyller 16 år kommer domstolen att fatta ett nytt beslut om huruvida Jamie ska få ta kvinnliga hormoner för att kunna genomföra resten av könsbytet.