Vi är skyldiga Carla att lära av misstagen

Publicerad 2011-08-24

LARMADE SJÄLV Carla Saado mördades av sin ex-man. Först nu, nio månader efter hennes död, erkänner polisen sina misstag. Carla ringde polisen 14 timmar innan mannen högg henne 27 gånger med en kniv.

Carla Saado larmade om ex-mannens dödshot, ­polisen tog upp anmälan och höll förhör.

14 timmar senare knivmördades hon med 27 hugg. Hennes två barn var ensamma hela natten med en pappa som skrek och ­hotade att skada dem och att ­mörda deras mamma.

”Vi gjorde i alla fall rätt”, sa ­polisen.

”Jag kunde inte ha gjort en ­annan bedömning”, sa åklagaren.

Utredningarna om tjänstefel ­lades ner, eftersom alla gjorde rätt. Ingen verkade vilja lära av Carlas död.

Vi var många som inte kunde ­acceptera den enkla förklaringen. Där polisen hänvisade till åklagarbeslut och åklagaren ­pratade om bristande information från polisen.

Det har gått nio månader sen Carla mördades och nu ­erkänner polismyndigheten i Jönköping i ett svar till Justitieombudsmannen att de begick misstag.

Polisen borde ha ­informerat socialnämnden att barnen behövde skydd.

När vakthavande ­befäl på morgonen skulle informera åklagaren i Jönköping om nattens händelser nämndes aldrig Carlas anmälan. Ärendet lottades inte till åklagare förrän efter lunch.

Då hade Carla redan varit död i två timmar.

Åklagarmyndigheten gör samma bedömning nu som då, och kanske är det riktigt. De tvingas i alla fall motivera sitt svar.

Polisen i Jönköping nämner ­inte möjligheterna att erbjuda henne skydd redan samma natt, eller varför man aldrig satte sig  i polisbilen och körde förbi ­mannens lägenhet där också barnen befann sig för att kolla läget.

Men, och detta är viktigt, polisen i Jönköping skriver i sitt yttrande till JO att de ändrat sina rutiner. De har insett bristerna och vidtagit ­åtgärder.

Vad hade hänt om omvärlden ­inte reagerat? Om polisens första reaktion – ”Vi följde bara våra rutiner” – hade förblivit oemotsagd?

Framför allt visar Jönköpingspolisens genomgång hur viktigt det är att utreda sam­hällets insatser när en kvinna ­dödas av en man i en nära relation.

Vi är skyldiga Carla och hennes två barn att lära av miss­tagen.