Flera döda i demonstrationer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-18

Soldater öppnade eld mot
folket i Bahrain och Libyen

De folkliga upproren i arabvärlden fortsätter.

I Bahrain sköt soldater skarpt mot demonstranter.

– Det är krig, säger en förtvivlad läkare som tog emot skottskadade.

Bara några timmar efter en sorgestund för torsdagens offer attackerade soldater på nytt demonstranter i huvudstaden Manama. Soldaterna öppnade eld och krypskyttar sköt rakt in i folkmassorna, rapporterar flera medier.

Minst 66 personer skadades.

Vittnen berättar om ett panikartat kaos där tusentals människor sprang i panik samtidigt som kulor for in in ben, bröst och huvuden omkring dem. Gatorna blev röda av blod och människor halkade när de försökte ta skydd, enligt tv-kanalen al-Jazira.

– En läkare från sjukhuset Salmaniya sade att ambulanserna inte får komma fram till demonstranterna, säger Ali, som är uppväxt i Sverige men bor i Bahrain, till Aftonbladet.

Han är en av alla tusentals som demonstrerat de senaste dagarna för att få demokrati.

– Jag har bott i Sverige så jag vet hur det ska fungera i en demokrati, säger han.

70 procent av befolkningen i Bahrain är shiiter, medan kungen är sunnimuslim. Shiiterna menar att de diskrimineras.

Kungen har manat till ”dialog med alla parter”.

Demonstrationer pågick under fredagen i flera andra länder i regionen. Här är läget land för land:

Libyen

”Dussintals” människor dog när soldater slog till med våld mot demonstranter i staden Benghazi, enligt tv-kanalen al-Jazira. Tiotusentals protesterande hade samlats på fredagen och tågade mot ett av Muammar Gaddafis baser i staden. Ett ögonvittne berättar att soldaterna då sköt skarpt och att sjukhusen fylldes av döda och sårade.

Mycket lite information kommer ut från det hårt kontrollerade landet, men två människorättsorganisationer hävdar att oppositionella tagit kontroll över staden al-Bayda. Två polismän ska ha blivit hängda av demonstranterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Muammar Gaddafis regim har deklarerat att den kommer slå hårt mot alla som hotar systemet. Säkerhetsstyrkor posterades ut under fredagen och folk varnades för att demonstrera.

Libyen har oljetillgångar, men omkring en tredjedel av befolkningen lever i fattigdom. Muammar Gaddafi har styrt landet i över 40 år. Demonstranterna kräver hans avgång.

Jemen

Inspirerade av folkets framgångar i Egypten och Tunisien hade demonstranterna i Jemen utropat ”vredens fredag”. Tiotusentals hörsammade kallelsen och gick efter middagsbönen ut på gatorna i bland annat Aden, Taiz och huvudstaden Sanaa för att visa sitt missnöje.

I Aden dödades minst fyra demonstranter i sammandrabbningar med polisen, uppger AP.

I Taiz ska en handgranat ha kastats in bland demonstranterna från en förbipasserande bil. Minst 48 skadades i explosionen och den efterföljande paniken.

Fredagen var nionde dagen med protester i arabvärldens fattigaste land. Demonstranterna kräver president Ali Abdullah Salehs avgång. Han har styrt landet i 32 år.

Jordanien

I Jordaniens huvudstad Amman skadades minst åtta personer när det blev bråk mellan regeringsanhängare och demonstranter.

Det är sjunde dagen i rad med demonstrationer i Jordanien. De som protesterar vill bland annat minska kungens makt, ha större frihet och lägre matpriser.

Jordaniens kung Abdullah har näst intill oinskränkt makt och styr genom dekret. Det finns ett parlament, men kungen kan både utse och sparka ledamöter som han behagar, enligt AP.

Irak

Tusentals personer demonstrerade på fredagen i flera städer mot korruption, låga pensioner och dåligt fungerande samhällsfunktioner, rapporterar tv-kanalen al-Jazira.

Även i autonoma Kurdistan, som generellt är rikare än övriga landet, demonstrerades det under fredagen.

Under torsdagen dödades minst tre personer och närmare 50 skadades i sammandrabbningar i olika delar av landet.

Egypten

Hundratusentals samlades på Tahrirtorget i Kairo på fredagen. Oppositionsledare har sagt att man ska samlas på torget varje fredag för att sätta press på militären att genomföra reformer för att kunna hålla demokratiska val.

Militären svarade att den inte kommer att tillåta fler illegala strejer. Allt från poliser till tjänstemän på banker har strejkat för att få bättre löner och villkor, skriver TT.

Djibouti

Tusentals demonstranter gick ut på gatorna på fredagen och krävde president Ismail Omar Guellehs avgång.

Gulleh har suttit två mandatperioder och skulle enligt tidigare regler inte få ställa upp i valet i april. Men presidenten har ändrat konstitutionen så att han ska kunna sitta kvar.

Djibouti är ett litet land i Östafrika med 750 000 invånare. Landet ligger strategiskt vid Röda havets mynning och huserar bland annat en amerikansk militärbas.