”Kan inte vara kvar”

avErik Olsson

NYHETER

Chefen får sparken efter ett rasistiskt inlägg på Facebook

1 av 3
Ångerfull Ulf Mohlin Fagerström har bett om ursäkt för sitt inlägg om Swingfly, men handbollsklubben plockar ändå bort honom från tjänsten. ”Vi kunde inte ha honom kvar som vårt ansikte utåt”, säger Bo Uddenäs, ordförande.

Handbollsklubben H43:s marknadschef kallade schlagerartisten Swingfly för ”en svullen neger” på sin Facebook-sida.

Nu får han sparken.

– Vi kunde inte ha honom kvar som vårt ansikte utåt, säger ordförande Bo Uddenäs.

Det var i samband med Swingflys uppträdande vid Melodifestvalens deltävling 5 februari som Ulf Mohlin Fagerström, marknadschef för elithandbollsklubben H43 i Lund, skrev på sin Facebook-sida: ”Dags att emigrera. En svullen neger som inte pratar svenska... Vilket lands melodifestival var det???”

Offentlig ursäkt

Ulf Mohlin Fagerström har därefter offentligt bett om ursäkt och är mycket ångerfull.

– Det är absolut inget jag står för. Jag har skrivit ett personligt brev med en ursäkt till Swingfly, säger den numera före detta marknadschefen.

Klubbordföranden Bo Uddenäs beklagar att Ulf Mohlin Fagerström nu måste lämna sin post och menar att han gjort ett bra jobb för klubben.

Enligt Uddenäs handlar styrelsens beslut om att kritiken från föräldrar, ledare och sponsorer blev för stor. Men framför allt var det medietrycket som gjorde det omöjligt att ha honom kvar.

– Vi har blivit inblandade i vad Ulf sagt en lördagskväll och fått en massa negativ publicitet om rasism. Jag ställer mig absolut inte bakom uttalandet, men den Ulf jag känner är ingen rasist, säger Bo Uddenäs.

”Gjorde en groda”

Det är oklart om Ulf Mohlin Fagerström kan jobba kvar i klubben med andra

arbetsuppgifter eller inte. Själv säger han sig inte vara bitter på klubbens agerande.

– Jag kan inte skylla på någon annan än mig själv. Jag gjorde en groda och får stå mitt kast, säger han.