Kravallpolis slog till mot demonstranterna

Minst två döda i Manama i Bahrain

Kravallutrustad och beväpnad polis stormade natten till torsdagen demonstranternas tältläger i Bahrains huvudstad Manama. Minst två människor dödades och dussintals skadades svårt.

Många av de flera tusen demonstranterna låg och sov när hundratals poliser strömmade in i deras läger i Pärlrondellen.

Klockan var halv fyra på morgonen när attacken kom, rapporterade CNN:s korrespondent Nic Robertson på plats. De attackerade från alla håll med tårgas, gummikulor och hagelgevär.

Demonstranterna, som var helt oförberedda, försökte fly men omringades.

Trafiken stoppades och helikoptrar flög över området.

Enligt vittnen kördes ambulanser in i tältlägret.

Minst 100 polisbilar

AFP uppgav att explosioner hördes några hundra meter från det avspärrade lägret.

Minst 100 polisfordon spärrade av ett stort område kring Pärlrondellen, som tömdes på folk.

Ebrahim Sharif från oppositionspartiet National Democratic Action Society, Wa'ad, berättade för CNN att han varit i det närmaste sjukhusets akutavdelning och att han sett en man skjuten till döds och en skottskadad.

Timmarna efter angreppet besökte CNN:s korrespondent Salamaniyasjukhuset dit de flesta skadade fördes.

Fullständigt kaos

I sjukhusets akutrum rådde enligt honom ett " fullständigt, okontrollerat kaos". Han beskrev skadade människor som kämpade för att överleva och läkare som arbetade frenetiskt för att rädda dem. Allvarliga huvudskador, blodiga sår i huvud och bröst och svåra andningsproblem vittnade om en våldsam polisattack.

Utanför sjukhuset samlades sörjande och upprörda människor, enligt Reuters. Många hade skiljts från sina små barn i kaoset. Krav på regeringens och kung Hamads avgång hördes från folkmassan.

Efter upproren i Tunisien och Egypten kräver också Bahrain ett regimskifte. Bahrain är en konstitutionell monarki, kraftigt dominerad av den sunnimuslimska kungafamiljen i ett annars shiadominerat land. Demonstranterna kräver fria val, mänskliga rättigheter, slut på korruption och tortyr och tillgång till arbete.

Ett 50-tal pansarfordon var på väg mot Pärlrondellen på torsdagsmorgonen, timmarna efter polisens attack mot demonstranterna, uppgav vittnen.

Mer än dussinet stridsvagnar och ett antal andra militärfordon och arméambulanser syntes på en av Manamas huvudgator.

Vägarna runt omkring var nästan helt rensade på civil trafik, uppgav vittnen.

Här ligger BahrainHär ligger Libyen

TT-Reuters

Publisert: