Nyheter

Dödad av en torped

avPelle Tagesson

Polisens teori: Han kom för att utföra mordet och sedan försvinna

Foto: KRISTER HANSSON
En 36-årig man avrättades vid parkeringen vid Sibbarps kallbad den 11 maj.

MALMÖ. Mördaren väntade på sitt offer vid Kallbadhuset i minst en timme – helt omaskerad på öppen gata.

Flera vittnen såg honom.

– Det talar för att det kan vara en lejd mördare, säger kommissarie J B Cederholm vid länskriminalen i Skåne.

Kommissarie J B Cederholm tror att mordet på 36-åringen var ett beställningsjobb.

36-åringen som sköts ihjäl på en p-plats i Sibbarp i förrgår var en regelbunden gäst på Kallbadhuset. Allt tyder på att mördaren visste om det.

– Han sågs på platsen av flera vittnen redan en dryg timme före mordet, säger en källa vid polisen.

Boende i området uppger att mannen setts flera gånger även dagarna före mordet.

”Ute efter att döda”

– Det är ingen tvekan, mannen var ute efter att döda 36-åringen, säger J B Cederholm som leder utredningen.

– När offret kom ut efter badet och gick mot sin bil såg vittnen hur den svartklädde mannen slöt upp bakom offret. Han sköt honom på nära håll

i bakhuvudet.

Sköts vid bilen

Att mördaren visade sig öppet förbryllar polisen.

– Han verkade inte heller rädd för att offret skulle se honom, vilket kan tyda på att han visste att inte heller den döde skulle känna igen honom.

Polisen misstänker att det handlar om ett beställningsmord, där mördaren bara sett en bild av sitt offer och visste vilken bil han körde. Teorin stärks av att 36-åringen inte sköts förrän han var framme vid sin Audi.

– Det känns som det kan ha varit någon som kommit för att utföra mordet och sedan försvinna härifrån, säger J B Cederholm.

Mordet utfördes mitt på dagen på en plats där mycket folk var i rörelse. När skotten avlossades fanns ett 50-tal personer i närområdet.

– Fem, tio av dessa har gjort riktigt bra iakttagelser. Några personer uppger att de skulle känna igen mördaren om de ser honom igen, säger spaningsledaren.

Märklig flykt

Polisen tycker dessutom att mördaren tagit en märklig flyktväg när han joggande har försvunnit in i ett villaområde.

– Flera blev vittnen till hur han tappade mordvapnet, en revolver, stannade och tog upp den och stoppade vapnet i byxlinningen innan han joggade vidare. Han verkade helt obekymrad över att flera personer såg honom.

”Ville honom illa”

Det 36-åriga offret är väl känt för polisen, och hade många vänner i olika kriminella grupperingar. Flera av av dem var på mordplatsen redan en kort stund efter dödsskotten.

– Vi har fått uppgifter om att det i de här kretsarna finns saker som man anser att 36-åringen hanterat felaktigt, och att det därför fanns folk som ville honom illa. Men vi har inget som direkt pekar på att det fanns en hotbild.

Enligt polisen är mördaren mellan 18 och 25 år. Vittnen beskriver honom som smal och gänglig, cirka 1.80 lång. Hans skor, byxor, tröja och keps var svarta.