Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

”Får inte tro att det är hopplöst”

Publicerad 2011-08-03

Gunilla Carlsson och UD skänker 50 miljoner kronor till Afrika

Många vill hjälpa.

Biståndsminister Gunilla Carlsson, (M) är en av dem. Hon bidrar inte bara med en timlön – utan skänker även 50 miljoner kronor till katastrofområdet i Afrikas horn.

– Vi måste få dit så mycket pengar som möjligt för att rädda liv, säger Gunilla Carlsson.

Engagemanget för de miljontals drabbade i östra Afrika har ingen gräns. I går kväll hade mer än 5 300 svenskar gått med i Aftonbladets Facebook-sida ”1 timme för Afrika”. Och 1,4 miljoner kronor hade samlats in.

”Tre timlöner på väg”

Många skänkte inte bara en timlön utan flera. En kvinna skrev på Facebook-sidan: ”Tre timlöner på väg! Kan knappt hålla tillbaka tårarna när jag ser bilder på svältande barn i Afrika. Och hemma kastar vi den mat som barnen inte orkar äta upp.”

Bland givarna fanns också kända politiker, artister och skådespelare. Sveriges biståndsminister, Gunilla Carlsson, (M) var en av dem.

– Jag har varit biståndsminister i minst fem år och det här är den största humanitära katastrofen som jag varit med om. Då har jag ändå upplevt Haiti och Pakistan, säger Gunilla Carlsson.

Hon skänker en timme från sin semesterlön till Aftonbladets kampanj, men också 50 miljoner kronor från Utrikesdepartementet till Internationella Röda Kors-kommittén.

”Måste vara snabbare

– Jag har dammsugit UD. Det var nödvändigt. Sverige är redan med och hjälper bland annat Somalia. Nu måste vi vara snabbare på att betala ut och kraftsamla. Vi får inte tro att det är hopplöst, säger Gunilla Carlsson.

Svenska staten har fram till i förra veckan skänkt 700 miljoner kronor till svältkatastrofen på Afrikas horn.

Skattepengar hjälper

– Som svenskar ska vi känna oss stolta även om man inte har möjlighet att ge. Vi gör mycket med skattepengar också och är bland de största givarna till Somalia, säger Gunilla Carlsson.

Vi ställer också upp och ger pengar till Afrikas horn

Peter Settman, 42, programledare, Stockholm:

– Ja, det är självklart. Det finns en uppsjö av konflikter och oroshärdar runt om i världen som vi aldrig uppmärksammar, men som finns där konstant. Den här katastrofen verkar få enorma proportioner. Det går inte att överblicka. Då gäller det att jag engagerar mig. Så fungerar jag som människa. Jag skänker tiotusen kronor.

Barbro ”Babben” Larsson, 54, komiker, Solna:

– Jag är med och stödjer med en timlön. Jag befinner mig just nu (fredag) i Kenya och spelar in ett program med ett gäng komiker och är lite cynisk. Jag var här för två år sedan också och då var det samma svält. Det är först nu när biståndspersonerna drar sig ur Sudan som de tittar på en två år gammal svält.

Birgitta Stenberg, 79, författare, Åstol:

– Ja det klart. Jag ger redan till en massa andra ändamål. Numera har jag frilansuppdrag, men av det jag får in vill jag känna att detta inte bara är något roligt för mig utan att det får gå till andra också. Det som hänt i Afrika är alldeles förfärligt.

SÅ HÄR KAN DU HJÄLPA

Skänk en valfri gåva och märk betalningen AFTONBLADET TIMME: PG 90 06 03-2, BG 900-6032

Sms:a TIMME till 72970 och du skänker en gåva på 50 kronor.

(Av en gåva om 50 kronor tillfaller cirka 45,62 kronor Läkare utan gränser. Resterande summa är avgifter där cirka 3,13 kronor går till mobiloperatörerna och cirka 1,25 kronor går till teknikleverantörerna.)

Skänk en gåva via Läkare utan gränsers sajt www.lakareutangranser.se/timme

Till det här går dina pengar

Din gåva går till Läkare utan gränsers akutfond, först och främst till Afrikas horn och i andra hand till andra akuta kriser i världen. Akutfonden hjälper Läkare utan gränser att agera snabbt, att arbeta där behovet av hjälp är som störst och att stanna kvar så länge hjälpen behövs.

Din timlön går till att stödja Läkare utan gränsers arbete under svältkatastrofen på Afrikas horn. Personalen ger medicin och specialkost särskilt anpassad för undernärda barn och föräldrar.

Hittills har Läkare utan gränser behandlat 7 000 barn i Kenya, Somalia och Etiopien.

Läkare utan gränser har 12 undernäringskliniker på olika platser på Afrikas horn, men också mobila kliniker som söker upp undernärda familjer på landsbygden. Personalen bistår även med allmän sjukvård och mediciner.

Läkare utan gränser står till hjälp med vatten i bland annat Dadaab-lägret i Kenya.

Delar av din timlön går även till Läkare utan gränsers personallöner och till supportfunktioner.

Följ ämnen i artikeln