Björklund om Busch Thors utspel: ”Inte rimligt”

Flera kritiska röster har hörts efter KD:s nyvalda partiordförande Ebba Busch Thors uttalande om att vårdpersonal ska få vägra utföra aborter.

Inom Alliansen har kritiken inte låtit vänta på sig heller.

– Det är inte rimligt. Sjukvården har i uppgift i lagstiftningen att även kunna utföra i det här fallet aborter, säger Jan Björklund till Sveriges Radio.

Ebba Busch Thor sa under lördagseftermiddagen till Aftonbladet att det ska vara möjligt för vårdpersonal att neka att utföra aborter:

– Vi tycker att det viktiga här är först och främst se till att respektera kvinnans val i en situation av graviditet. Men vi tycker också det måste vara möjligt att på arbetsplatsen lösa ett skydd utav samvetsfriheten.

Stort motstånd inom Alliansen

Politiker från alla håll och kanter har sedan gårdagens uttalande sågat beskedet.

Motståndet är stort inom Alliansen. Folkpartiets partiordförande Jan Björklund sa i dag att förslaget "inte är rimligt”:

– Sjukvården har i uppgift i lagstiftningen att kunna utföra i det här fallet aborter under vissa kriterier och förutsättningar. Då måste den personal som finns i sjukvården kunna vara med och utföra det, säger Folkpartiets partiordförande Jan Björklund till Sveriges Radio.

Jan Björklund säger att Folkpartiet inte ställer sig bakom förslaget.

– Om Kristdemokraterna nu tänker driva den här typen av frågor hårdare då får vi naturligtvis mer levande diskussioner inom Alliansen kring den här typen av frågor, säger Jan Björklund till Sveriges Radio.

"Naggar aborträtten i kanten”

Även sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) instämmer i kritiken. 

– Kvinnans rätt till abort måste vara det som gäller. Det får inte finnas någon tvekan om det. Om en kvinna söker vård för att få en abort utförd så ska inte hon ifrågasättas och mötas av personal som som vägrar utföra sina arbetsuppgifter, säger hon till Sveriges Radio.

Hon menar att förslaget "naggar aborträtten i kanten”:

– De säger fortfarande att det ska finnas rätt till abort men om man försvårar, förhindrar till och med för kvinnor att få abort då har man satt lagen ur spel, säger Anna Starbrink.

Driva frågan hårdare

Sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) sa i lördagseftermiddagen att beskedet var ”mycket oroväckande”. Han tolkar uttalandet som att KD tänker driva frågan hårdare framöver och menar att det är viktigare att värna om rätten till abort än att ge vårdpersonal rättigheten att vägra genomföra dem.

Ingen ny ståndpunkt

Ebba Busch Thor avböjde i lördags från att kommentera kritiken, men säger att frågan om samvetsfrihet – rätten för vårdpersonal att vägra att utföra bland annat aborter –  inte är någon ny ståndpunkt för Kristdemokraterna:

– Vi har haft den här hållningen länge. Det är en ställning som ävenGöran Hägglund har haft, säger Ebba Busch Thors pressekreterare Sarah Hummerdal.

Frågan har tidigare varit på tapeten i Kronobergs landstingsstyrelse. I november förra året lade KD en motion om samvetsfrihet som landstingsstyrelsen röstade för att utreda. Men efter kraftig kritik, från bland annat Läkarförbundet, Vårdförbundet och RFSU tvärvände FP, C, och M, och förslaget drogs snabbt tillbaka.

Publisert: