På väg till kajen – då fick färjan slagsida

Av: Linnea Järkstig, Jon Demred

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

En Stena Line-färja har fått slagsida utanför Göteborg.

– Den var helt sned, säger ögonvittnet Benny Svensson som jobbar i närheten.

Vid 8-tiden på tisdagsmorgonen fick en Stena Line-färja rejäl slagsida vid Älvsborgsbron i Göteborg.

Det var när färjan var på väg att lägga till vid kajen som den fick en rejäl slagsida. Vittnen sa att det såg ut som att färjan höll på att kantra men den klarade sig.

– Den har inte kantrat och ligger vid kaj nu, men vi vet inte vad som hände, säger Jesper Waltersson, informationsansvarig på Stena Line.

– Det kom en bogserbåt som fick knuffa båten till kajen. Den körde väldigt sakta hela vägen in, säger ögonvittnet Benny Svensson.

Färjan är en fraktbåt med lastbilar och chaufförer ombord. Det är i nuläget oklart hur många personer som ska ha befunnit sig ombord, men många av dem har fått gå av.

– Så det var inga passagerare ombord på båten, säger han.

Fel på ”Heeling-systemet”

Vid halv tio tiden hade Stena Line fått koll på vad som orsakat den rejäla slagsidan.

– Jag har pratat med fartyget nu. Man fick fel på Heeling-systemet som sköter stabiliteten när man lägger till, säger Jesper Waltersson.

Det tekniska felet gjorde att inresan till Göteborg såg dramatisk ut men enligt Stena Line var det aldrig någon fara för säkerheten. Nu ska allt vara lugnt.

– Jag var borta och tittade på henne själv och hon ligger stabilt i kaj och alla lastbilar är av, säger Jesper Waltersson.

Publicerad: