Här höll läkaren sitt offer i ljudisolerad bunker

Uppdaterad 2016-01-21 | Publicerad 2016-01-16

Här ska läkaren ha hållit kvinnan fången – i en ljud- och ljusisolerad bunker bakom dubbla säkerhetsdörrar.

Under bortförandet ska han ha varit förberedd med gummiansikten för att maskera sig och sitt offer.

Enligt åklagaren ska den tidigare ostraffade 38-åringen ha hotat att hålla kvinnan fången i flera år.

För cirka fem år sedan började den 38-årige läkaren bygga en maskinhall på sin gård i Skåne. Utifrån ser träbyggnaden inte särskilt märkvärdig ut. Men inuti har läkaren byggt en ljud- och ljusisolerad bunker – designad för att hålla människor inspärrade under längre perioder, enligt åklagaren.

Polisens bilder visar hur läkaren byggt upp ett cirka 60 kvadratmeter stort fängelse inuti maskinhallen. Ingång till bunkern sker genom en slags sluss med dubbla säkerhetsdörrar försedda med flera kraftiga låskolvar och kodlås.

Syftet: Hålla människor fångna länge

I taket har läkaren förberett för att sätta upp ett innertak för att dölja den korrugerade plåten han gjutit betong ovanpå. Väggarna i bunkern består enligt polisen av 32 centimeter tjocka betongblock som fyllts med betong.

Ett fungerande handfat och en toalett står inne i bunkern. Där finns också en enkel Ikeasäng i furu, ett skrivbord och en köksdel med diskbänk och värmeplatta. Även ett kylskåp med färsk mat fanns i bunkern när polisen genomförde sin tekniska undersökning.

Utöver slussen har enda dörren i bunkern gått till vad polisen kallar en rastgård.

”Syftet med byggnaden har varit att utan upptäckt kunna hålla människor inspärrade under en längre period” enligt förundersökningen.

Aftonbladet har tidigare berättat om hur läkaren också skaffat p-piller samt utrustning för att testa om den fångade kvinnan har någon könssjukdom – prover läkaren sedan låtit analysera på sin arbetsplats. Anledningen ska ha varit att mannen uttalat en önskan om att ha oskyddat sex med kvinnan.

Mannens planer uppdagades den 18 september när han tillsammans med kvinnan gått in på Norrmalms polisstation i Stockholm.

Drogpreparerade jordgubbar

Polisen misstänker att mannen ska ha försökt sätta stopp för deras sökande efter kvinnan som vid det laget hållits mot sin vilja i närmare en vecka och blivit anmäld som saknad. 38-åringen ska ha upptäckt detta då han lämnat kvinnan inlåst i bunkern i Skåne och själv rest till Stockholm för att hämta hennes saker i bostaden där han först kidnappade henne.

Då hade polisen redan bytt lås.

Men när de två klev in på Norrmalms polisstation kunde kvinnan berätta vad hon blivit utsatt för och 38-åring greps misstänkt för olaga frihetsberövande och våldtäkt.

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning satte mannen sin plan i verket den 12 september. Då har han rest till Stockholm förberedd med drogpreparerade jordgubbar och juice. De jordgubbar han preparat med flunitrazepam hade han märkt med ett streck på bladen.

Han ska sedan ha drogat kvinnan, våldtagit henne och sedan rullat ut henne till sin bil i en rullstol. Under färden till bunkern i Skåne ska han upprepade gånger ha injicerat kvinnan med sömnmedel och han ska också ha haft två gummimasker föreställande en äldre man och en äldre kvinna.

Kan ha planerat fler bortföranden

Enligt åklagaren för att försvåra igenkänning av honom och sitt offer.

Under tiden i fångenskap ska 38-åringen också ha hotat att hålla kvinnan inspärrad i flera år. Åklagaren Peter Claeson har tidigare sagt till Aftonbladet att mannen förberett bortförandet och fångenskap i flera års tid. Samt att polisen utreder om han han tänkt hålla fler fångna i bunkern.

– Det pågår en parallell undersökning då det finns uppgifter att det har funnits en planering för att ta dit andra personer, sa Peter Claeson tidigare i veckan när åtal väcktes.

Den 38-åriga läkaren har erkänt allt utom grov våldtäkt.

Följ ämnen i artikeln