”Kan ha funnits al-Qaida-koppling till terrordådet i Stockholm”

Polisen har inte kunnat bevisa att Taimour Abdulwahab hade en medhjälpare när han sprängde sig själv i centrala Stockholm.

Men nu avslöjar SVT att myndigheter i Italien samtidigt avlyssnade en misstänkt ledare för en italiensk al-Qaida-cell – som bara timmar före terrordådet sa att han hade bråttom att få tala med Sverige: ”Allt är redo”.

– Det får oss att tro att det kan finnas ett samband, säger den italienske åklagaren Danilo Tronci till SVT.

Den 11 december 2010 sprängde Taimour Abdulwahab sig själv på Bryggargatan i centrala Stockholm. Utredningen av attentatet har inte lett till att någon medbrottsling kunnat hittas. Men nu avslöjar SVT nya uppgifter som kan ändra på det.

SVT rapporterar att polisen i Italien har utrett en imam som misstänks ha varit ledare för en italiensk al-Qaida-cell. Gruppen misstänks ha finansierat och planerat en rad terrorattacker, bland annat en självmordsbombning på en marknad i Pakistan.

Sitter häktad

Italienska myndigheter har bland annat avlyssnat imamens telefon, berättar Danilo Tronci, åklagaren som leder utredningen.

– Bara några timmar innan attentatet i Sverige säger imamen i ett telefonsamtal att han har brådskande behov av att prata med Sverige. Och så använde han en fras som vi uppfattar som väldigt oroväckande: ”Allt är redo”. Vi har förstått av en rad avlyssnade samtal att just det uttrycket betyder att följare är på väg att agera, säger Danilo Tronci till SVT.

Den misstänkte imamen har varit häktad i över ett år, sedan den 24 april förra året – men det är först nu som italienska myndigheter har förstått att han kan ha haft en koppling till terrordådet i Stockholm.

”Helt nya uppgifter”

I samband med att imamen i fredags nekades frigivning framkom informationen om telefonsamtalet.

– Att han uttryckte sig så och pratade om Sverige bara några timmar före dådet får oss att tro att det kan finnas ett samband. Men det måste förstås utredas vidare och jag ska ta kontakt med min svenska motsvarighet, säger Danilo Tronci.

Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, ledde förundersökningen kring terrordådet i Stockholm:

– Det här är helt ny uppgifter för mig, så jag har inget att säga om dem, säger hon till Aftonbladet.

Men kan du säga om det är uppgifter som du själv kommer att undersöka, nu när du har fått höra talas om dem?

– Det vet jag inte heller. Vi får se.

Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, säger till SVT att imamens samtal mycket väl kan ha handlat om ett annat terrordåd.

– Man ska ha i beaktande att Taimour Abdulwahab inte var den ende av intresse för oss under 2010. Till exempel avgick en bil från Sverige till Danmark två veckor efter Bryggargatan för att utföra en attack på Jyllandsposten, säger Fredrik Milder.

Publisert: