Hon blir Alliansens nya toppnamn i miljöfrågor

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon är nykomlingen som blir Alliansens toppnamn i miljö- och jordbruksfrågor och som ska ta fajten med Åsa Romson (MP).

Kristina Yngwe ersätter ex-ministern Lena Ek (C) på posten som vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Vi ser att det finns flera områden där vi måste trycka på regeringen, säger hon.

Kristina Yngwe (C).
Foto: Centerpartiet
Kristina Yngwe (C).

Nyligen stod det klart att Centerprofilen Lena Ek valts till ny ordförande för Södra skogsägarna. Samtidigt stod det klart att Ek, som var miljöminister 2011-2014, lämnar sin post som vice ordförande i riksdagens Miljö-och jordbruksutskott.

I dag beslutade Centerpartiets riksdagsgrupp om vem som ska ersätta henne på posten som Alliansens högsta företrädare i miljö- och jordbruksfrågor. Valet föll på nykomlingen Kristina Yngwe, 31, som gav sig in i politiken så sent som inför EU-valet 2014.

Efter att ha blivit ersättare till EU-parlamentet kryssade hon sig in i riksdagen i höstas.

– Det ska bli spännande att grotta ned sig ytterligare i de här frågorna. Min bakgrund är ju bland annat inom jordbruket där jag har arbetet som rådgivare bland annat inom klimat- och hållbarhetsfrågor. Men den erfarenheten vill jag jobba vidare med Centerpartiets prioriterade frågor om miljö, klimat och jordbruk, säger hon.

Gjort snabb politisk karriär

Hon nämner bland annat kemikaliefrågorna som viktiga.

– Där har partiet gjort ett stort arbete redan. Det är även klimattoppmöte i december där vi måste få saker på plats. Dessutom är lantbruket i en ganska tuff situation som det är nu, där måste vi se hur vi kan få en förbättrad konkurrenssituation för en hållbar lantbruksproduktion i Sverige.

Kristina Yngwe säger sig vara väl medveten om att hon är ny i politiken.

– Det känns spännande att det gått så snabbt och att jag fått det här förtroendet. Det blir svårt att fylla Lena Eks skor, hon hade en väldigt lång erfarenhet. Men jag ska göra mitt bästa för att kunna föra vidare hennes goda arbete.

Blir Alliansens högsta företrädare

Yngwe blir nu Alliansens högsta företrädare i miljö- och jordbruksfrågor och ska föra fram politiken gentemot miljöminister Åsa Romson (MP).

– Vi ser att det finns flera områden där vi måste trycka på regeringen.

Lena Ek kommer att sitta kvar i riksdagen, men lämnar alltså miljö- och jordbruksutskottet.

Publicerad: