De gifter sig i Prideparaden - ”Ville göra något festligt”

1 av 5

avLinnea Järkstig

NYHETER

På lördag gifter de sig på ett flak i Stockholm – mitt i Prideparaden.

Italienarna Diego Angemi, 36, och Francesco Ceccarini, 33, vill visa hemlandet och världen: ”att vara gay är inget farligt”.

– Vi ville göra något mer festligt, säger Diego Angemi.

På lördag smäller det av fler än en anledning. Då är det dags för den efterlängtade Pridetåget, men inte nog med det ska dessutom paret Diego Angemi, 36, och Francesco Ceccarini, 33, gifta sig – mitt i paraden.

– Vi tyckte att det kändes så litet att bara köra en vanlig borgerlig vigsel, så vi ville göra något mer festligt.

Tanken är att paret, vigselförrättaren och den närmaste familjen ska åka med på lastbilen som ska köra hela pridetåget. Släkt och vänner från både Sverige och Italien ska också gå med flaket.

Paraden blir ceremonin

De ska börja paraden som ogifta och sedan när flaket är vid Kulturhuset på Sergels torg är tanken att de ska köra en vanlig ceremoni.

Det är då de ska säga ja till varandra. Och sedan fortsätter de paraden som gifta.

– Vi gillar Prideparaden jättemycket. Hela staden är med, hela samhället är med och alla är glada. Det är bästa tiden i Stockholm tycker jag, så vi tänkte göra paraden till själva ceremonin, säger Diego Angemi.

Ett politiskt statement

Paret har inget problem med att ungefär 400 000 åskådare väntas titta på paraden, utan ”det känns bara kul”. De ska nämligen också sända bröllopet live på Youtube.

Som ett politiskt statement.

– Vi vill säga ”that's it”. Det är inget speciellt eller farligt med gaybröllop och ju mer folk som kan se det, desto bättre är det ju.

Anledningen är den debatt som just nu äger rum i deras hemland, Italien. Parlamentet får kritik från Europadomstolen för mänskliga rättigheter efter att nyligen ha gett tre homosexuella par rätt. De hade överklagat att hemlandet inte gav dem någon möjlighet att gå sin relation erkänd av staten. Så nu måste landet lagstifta i den frågan.

– Vi vill visa att det finns ett par till och att det händer hela tiden. Det är dags att vi skaffar en lag och fixar problemet, säger Diego Angemi.

"Det är inget farligt"

Italiens premiärminister Matteo Renzi har lovat att ett förslag om att legalisera homoäktenskap ska klubbas igenom innan året är slut. Men resan 2013 lovade han att frågan skulle prioriteras högt om han vann valet.

När Diego Angemi och Francesco är i Italien så är de bara bästa vänner, men när de är i Sverige är de ett par.

– Vi vill visa vårt hemland och världen hur ett gaybröllop kan vara, hur glädjefyllt det kan vara och att det inte är något farligt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM