Reinfeldt tar ut 156000 i månaden - trots miljonintäkter i sitt företag

Uppdaterad 2015-09-14 | Publicerad 2015-09-13

Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt (M) har miljonintäkter i sitt nya företag men tar ut fullt avgångsvederlag på 156 000 kronor per månad.

Flera ex-ministrar använder ersättningen för att starta upp egna företag, visar SVT:s granskning.

– Det är självklart att det är arbetslinjen som gäller. Jag tar för givet att Fredrik Reinfeldt kommer dit snarast, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till Aftonbladet.

En tidigare minister har rätt till avgångsvederlag motsvarande inkomsten som regeringsmedlem under ett år.

Den tidigare statsminstern Fredrik Reinfeldt tar ut fullt avgångsvederlag. Detta trots att han bara månader efter valnederlaget startade sitt företag Fredrik Reinfeldt AB som nu har intäkter på flera miljoner av momsredovisningen att döma, skriver SVT.

100 000 för en timme

I sin verksamhet erbjuder Reinfeldt bland annat föreläsningar och enligt SVT tar han 100 000 kronor i arvode för en timmes tal.

SVT: Varför har du inte gjort någon avräkning när du haft så goda inkomster i ditt bolag?

– Ett företag kan inte fungera från dag ett om det inte får en viss möjlighet att byggas upp. Det kommer att vara det som är grund för min försörjning framåt, säger Fredrik Reinfeldt.

Regeln för avgångsvederlag är att annan inkomst räknas av från ersättningen, men eftersom Fredrik Reinfeldt valt att inte ta ut någon lön från sitt företag utan låter pengarna växa till sig i bolaget får han maximal ersättning från staten.

– Så här har jag resonerat, det är ett omställningsår och jag har varit glasklar med det. Jag har sagt i alla sammanhang att jag kommer använda det fullt ut, säger han till SVT.

Efter söndagskvällen Agenda i SVT kommenterade Anna Kinberg Batra, Moderaternas nuvarande partiledare, Reinfeldts avgångsvederlag.

– Det är självklart att det är arbetslinjen som gäller. Jag tar för givet att Fredrik Reinfeldt kommer dit snarast, säger hon till Aftonbladet.

Bildt tar inte ut lön

Enligt SVT:s granskning av den förra regeringens fallskärmar är Fredrik Reinfeldt inte ensam om att använda ersättningen för att kunna starta upp ett eget företag. Av de tidigare ministrar som i augusti fortfarande tog ut fullt avgångsvederlag finns bland annat förre utrikesministern Carl Bildt (M). Trots att han i februari startade det egna bolaget Bildt Global, som enligt verksamhetsbeskrivningen bland annat ska ägna sig åt ”konsult– och informationsverksamhet rörande internationella förhållanden”, har han ännu inte tagit ut någon lön.

– När det utgått någon ersättning används detta för att täcka andra kostnader. Jag har ju till exempel hyrt ett kontor och tjänster som hör till detta, skriver han i ett mejl till SVT.

Andra ex-ministrar som startat företag och samtidigt tagit ut avgångsvederlag är Catharina Elmsäter–Svärd (M), Göran Hägglund (KD) och Stefan Attefall (KD).

Tidigare har det avslöjats att den förre statsministern Göran Persson (S) tog ut fullt avgångsvederlag samtidigt som han jobbade som pr–konsult.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln