”Besättningen på skräckskeppet hotas till livet”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Larmar i sms-meddelande: ”Vågar inte vara kvar”

1 av 19

Fartyget fraktar stora mängder explosivt material och förhållandena ombord beskrivs som usla.

Nu uppger besättningen på Whiskey Trio att de hotas till livet – av representanter från ägarbolaget.

– Det var väldigt tryckt och otrevlig stämning ombord. Fyra ur besättningen vågar inte vara kvar. Nu har vi fått rederiet att beställa flygbiljetter åt dem, säger Göran Larsson på Svenska Transportarbetareförbundet.

Historien om skräckskeppet Whiskey Trio, som är fast i Varbergs hamn, har tagit en ny vändning.
Ägarrepresentanter har under helgen tagit sig ut till fartyget där de ska ha hotat besättningsmedlemmar till livet.

– Jag fick ett sms från han som är överstyrman. Det står att han är rädd. Att ägarrepresentanterna är på båten och hotar honom till livet. De hotar med att ge honom stryk. De vågar inte vara kvar, säger Göran Larsson, ITF-inspektör på Svenska Transportarbetareförbundet.

Polis på plats

Johan Ljung, biträdande vakthavande befäl vid polisen i region Väst, bekräftar att polisen under eftermiddagen varit plats vid fartyget.

– Det är några ur besättningen, inte hela besättningen, som vill lämna båten och åka hem. Vi har telefonkontakt med gränspolis och skeppsmäklare som ska lösa pappersexercis för dem som vill lämna båten, säger han vid 16.30-tiden.

Och de kommer att få lämna båten?

– Ja. Som jag förstår det ska rederiet betala flygbiljetter så att de kommer hem.

Vid 17.30-tiden säger Göran Larsson Transportarbetareförbundet att han nyligen lämnat fartyget.

– Det var väldigt tryckt och otrevlig stämning ombord. Fyra ur besättningen vågar inte vara kvar. Vi har fått rederiet att beställa flygbiljetter och kontakta agenten Magnusson Shipping för att ordna pappersexercisen så att de kommer hem till Turkiet. Nu känner vi oss ganska lugna.

”Rädda för konsekvenser”

När besättningsmedlemmarna kliver av fartyget kommer både polis och Svenska Transportarbetareförbundet att vara på plats.

– Jag skulle tro att det blir i morgon efter lunch. Men det beror på vilka flyg som är tillgängliga, säger Göran Larsson.

Enligt polisen har det inte inletts någon förundersökning om olaga hot.

– Det är väl helt enkelt så att de som blev hotade inte ville gå vidare polisiärt eftersom de är rädda för otrevliga konsekvenser. De var nöjda med att vi kom dit och löste upp situationen, säger Göran Larsson.

Aftonbladet har sökt skeppets ägare Brucin Tunc. En representant för rederiet uppger dock att han inte är tillgänglig förrän på måndag:

– Det är en ledig dag i dag. Han umgås med sin familj.

”Hemskt att se”

Det var i fredags som fartyget Whiskey Trio lade till i Varbergs hamn.

Då fick Göran Larsson på Transportarbetareförbundet ett sms från en i besättningen, som slog larm om missförhållanden ombord. När Larsson kom ombord fick han en chock.

– När vi kom satt besättningen och åt frukost. De åt gammalt torrt bröd som de försökte rosta, oliver och te. Det var hemskt att se, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Fartyget är Panamaflaggat och har en besättning som består av sex turkar, två georgier och en indier. Alla har mycket låga löner.

I båtens last fanns sedan tidigare raketer och ammunition. I Varberg lastade de på sprängmedel.

På grund av de usla förhållandena ombord utfärdade Transportstyrelsen nyttjandeförbud. I torsdags genomfördes en ny inspektion efter att rederiet hävdat att problemen var åtgärdade. Så var dock inte fallet.
När Whiskey Trio kommer att kunna lämna hamnen är i nuläget oklart.

– De håller väl på att försöka rätta till alla de nya brister som Transportstyrelsen upptäckt. Hur det går med det vet jag inte, säger Göran Larsson.

Publicerad: