Air France bekräftar: ”bomb falskt larm”

avChristoffer Nilsson

1 av 6

Ett Air France-plan på väg från Mauritius till Paris med 473 personer ombord har tvingats nödlanda.

På toaletten hittades en misstänkt bomb.

En undersökning av föremålet visade att det inte fanns någon sprängladdning ombord, uppger flygbolagets vd på en presskonferens, enligt BNO News.

Tipsa | Aftonbladet

Strax efter midnatt, lokal tid, tvingades Air Frances flight 463, med 459 passagerare och 14 besättningsmän ombord, nödlanda i Mombasa, Kenya.

Planet var på väg från Mauritius till Paris när en misstänkt bomb upptäcktes på toaletten, bekräftar Charles Owino, Kenyapolisens presstalesman, för nyhetsbyrån AP.

Föremålet avlägsnat

Samtliga passagerare och besättningsmän evakuerades ur flygplanet och föremålet kunde avlägsnas och undersökas.

Under en presskonferens vid 15.30-tiden på söndagen uppgav Frédéric Gagey, vd för Air France, att det nu är säkerställt att det misstänkta föremålet inte var en bomb, rapporterar BNO News på Twitter.

– Det var ett falskt larm, säger han på en presskonferensen enligt AP.

– Det här objektet innehöll inga sprängämnen.

Enligt Frederic Gagey var det kartong, papper och en timer som placerats inne på flygplanstoaletten.

På presskonferensen passade han även på att hylla besättningen som tog beslutet att nödlanda och avvisar också kritiken om att det ska ha varit en miss i säkerhetskontrollen.

Meddelandet till passagerarna: ”Tekniskt fel”

När planet gick ned för landning hade passagerarna inte fått veta vad orsaken var.

– Vi tog på oss våra säkerhetsbälten inför landningen i Mombasa eftersom vi trodde att det var ett tekniskt fel men i själva verket var det inget tekniskt fel, säger fransmannen Benoit Lucchini till AP.

Planet avgick klockan 21 på lördagskvällen, lokal tid, och skulle ha landat på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris vid 05-tiden på söndagsmorgonen.

Under söndagen gick landets luftfartsmyndighet ut på sociala medier med uppgifter om att föremålet faktiskt var en bomb. Inga andra källor bekräftade informationen och efter att ett flertal medier publicerat uppgifter om att det rörde sig om en skarp sprängladdning redigerades luftfartsmyndighetens inlägg. I stället stod det bara att man bekräftar att ett plan nödlandat på grund av ett misstänkt föremål.