Här får Olle Schmidt (FP) ett utbrott på skrattande SD-politiker

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

SD-politikern Jörgen Grubb skrattar när flyktingkatastrofen nämns i Malmös kommunfullmäktige.

Då brister det för Olle Schmidt (FP).

– Det var väldigt spontant, säger han om utskällningen.

I torsdags sammanträdde kommunfullmäktige i Malmö för att debattera kommunens delårsrapport. Men istället kom debatten bitvis att handla om den pågående flyktingkatastrofen.

Sverigedemokraten Rickard Åhman-Persson hade precis haft ett inlägg som handlade om att kommunen måste minska invandringen. Samtidigt kablades bilderna av Alan Kurdi, 3-åringen som drunknat i Medelhavet, ut i medierna.

När det var Olle Schmidts (FP) tur att tala bad han ledamöterna att gå in på Expressen.se och titta på bilderna på Alan. Då började Jörgen Grubb, ordförande för SD i Malmö, skratta.

Då brast det för Olle Schmidt.

– Du skrattar Jörgen, det är ju förfärande. Världen och Europa står inför den värsta flyktingkatastrof vi kan ha och då sitter du och skrattar. Och ni håller inlägg precis som om världen utanför inte finns. Det är ju upprörande. Till och med ni måste väl ändå känna med era hjärtan när man ser en ung kurd, tre år gammal, flyta in död på stranden från Kobane, säger han och fortsätter:

– Jag blir upprörd och jag förstår inte att inte ni också blir det. Ni är ju också människor. Jag förstår och respekterar att vi har problem med integration, vi har inte gjort tillräckligt och jag har inte gjort tillräckligt under mina år. Men att ni inte i denna denna situation inte kan känna någon empati det är förfärande tycker jag, avslutar Olle Schmidt och river ner applåder.

”Jag var verkligen upprörd”

Olle Schmidt berättar för Aftonbladet att han blev mycket upprörd när han såg bilderna på Alan.

– Och då skrattar den här Sverigedemokraten. Varför vet jag inte. Då kände jag att nog är nog, nu får de skärpa sig. Det var väldigt spontant. Jag kanske blev förargad.

I klippet kan man höra hur Olle Schmidts röst stockar sig.

– Det är så förfärligt att jag inte kan hitta ord för det. Det var därför det brast för mig, säger han till Aftonbladet.

Hur tog de kritiken?

– De blev givetvis väldigt ilskna. Jörgen Grubb gick upp sen och sa att det var väldigt dåligt av mig och antydde att jag försökte framställa mig som en finare person än andra för att jag har suttit i EU-parlamentet. Men sådana gliringar bryr jag mig inte om, säger han och fortsätter:

– Jag har inga snabba lösningar på de här fasansfullheterna men respekt och empati för dessa människor och deras sätt att försöka ta sig till ett bättre liv måste varje anständig individ ha. Det tror jag också de flesta Sverigedemokrater har men de måste säga det också. Istället för att säga att jag är för fin kunde han ha sagt att vi tycker precis samma sak, då hade han ju tagit udden av min kritik. Men vi är olika vi människor.

”Försöker lägga ord i min mun”

Jörgen Grubb dementerar att det var bilderna på Alan som fick honom att skratta.

– Jag skrattade för att han försökte säga att Expressen är en sanningsenlig källa. Sedan började han prata om barn som drunknat, jag förstod inte vad han syftade på. Jag är inte tankeläsare. Men Olle Schmidts agerande får han gärna stå för själv, säger han till Aftonbladet och tillägger:

– Det finns ingen människa, inte ens jag eller Olle Schmidt som tycker att det är trevligt när en människa dör. Det är galenskap. Olle Schmidt försöker lägga ord i min mun. Det är så lågt att jag inte ens vill kommentera det.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN