Stor hackerattack mot Apples appbutik - miljontals drabbade

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Utvecklare kommer bli en enorm måltavla”

Foto: AP

För första gången har Apples Appstore blivit utsatt för en storskalig hackerattack.

Hundratals appar har infekterats med skadlig kod.

Miljontals användare över hela världen kan vara drabbade.

Apple slår sig ofta för bröstet och hävdar att deras system är fria från virus och annat som kan angripa såväl datorer som surfplattor och mobiler.

Men nu har den självbilden fått sig en rejäl törn. Apples app-butik Appstore har nämligen blivit utsatt för en stor hackerattack.

Allvarligt hot

Hundratals appar har infekterats av ett skadligt program kallat XcodeGhost. Enligt säkerhetsbolaget Palo Alto Networks kan flera miljoner användare över hela världen ha laddat ner appar med skadlig kod. Bland de program som har utsatts finns kinesiska Wechat, en av världens mest populära chattappar.

Det finns inga uppgifter om att koden har orsakat problem för några användare än.

Men Ryan Olson, ansvarig för hotanalys på bolaget, uppger för Reuters att attacken ändå är allvarlig.

– Det visar att App Store kan hotas om hackare angriper system som utvecklare använder för att bygga legitima appar. Utvecklare kommer bli en enorm måltavla, säger han.

Kommer från Kina

Attacken gick till så att utvecklare lurades att ladda ner en falsk version av Apples mjukvara för att skapa appar, Xcode.

Det skadliga programmet laddades ner från en server i Kina.

”Vi har tagit bort de appar från Appstore som vi vet har skapats med den falska mjukvaran. Nu arbetar vi tillsammans med utvecklarna för att se till att de använder rätt version av Xcode för att återuppbygga sina appar”, skriver Christine Monaghan, talesperson för Apple, i ett mejl till Reuters.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN