V-toppen: ”Fått betala ett högt politiskt pris”

avMalvina Britts

Publicerad:
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Stefan Löfven, Gustaf Fridolin och Jonas Sjöstedt i SVT:s partiledardebatt i oktober 2015.

I kväll pressas Stefan Löfven om flyktinguppgörelsen mellan regeringen och alliansen i SVT:s Agenda. Vänsterpartiet sluter inte upp bakom överenskommelsen - och riktar skarp kritik mot regeringen.

– De har fått betala ett högt politiskt pris, säger vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

I fredags presenterades flyktinguppgörelsen mellan regeringen och de borgerliga oppositionspartierna. Statsminister Stefan Löfven sa att överenskommelsen är stark och har ett "mycket bra" innehåll med en "stark politisk signal". Men Vänsterpartiet, som inte står inte bakom uppgörelsen, håller inte med. De är framför allt kritiska till att Socialdemokraterna och Miljöpartiet släppte igenom Moderaternas krav om tillfälliga uppehållstillstånd, något som regeringen länge sagt nej till. 

– Jag beklagar verkligen att de har kompromissat bort det. Det gör den svenska asylpolitiken sämre. Den som kommer hit blir osäker på om man kan starta ett nytt liv i Sverige, säger Jonas Sjöstedt.

Skarp kritik

Men det finns även andra delar i uppgörelsen som Sjöstedt är kritisk mot. Alliansen fick exempelvis igenom utökat RUT-avdrag och att yrkesintroduktionsanställningar, YA-jobb, ska kunna erbjudas även av företag som saknar kollektivavtal. 

– Moderaterna använder det här allvarliga läget med flyktingkrisen för att tvinga igenom en massa allianspolitik, säger Sjöstedt.

Svarar om flyktingpolitiken

I kväll gästar Stefan Löfven SVT:s Agenda. De stora ämnena för kvällen är flyktinguppgörelsen och den rasistiska skolattacken i Trollhättan. Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson kommer också finnas på plats för att svara på frågor om flyktingpolitiken.

Agenda sänds i SVT2 klockan 21.15

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM