Valerys huvud ska flyttas till en ny kropp

1 av 2 | Foto: EUROPICS
Oavsett hur det går kommer detta att bidra till vetenskapen och framtida generationer, säger Valery Spiridonov.

avSalomon Rogberg

NYHETER

Valery Spiridonov, 30, ska genomgå en huvudtransplantation.

En italiensk kirurg ska utföra operationen.

Det mest sannolika scenariot är att Valery dör.

Ryssen Valery Spiridonov, 30, lider av en svår och sällsynt muskelsjukdom, som i normala fall brukar ge en maxålder på tjugo år. Han kan alltså dö närsomhelst.

Därför har han i dagarna tackat ja till att genomgå en huvudtransplantation, vilket innebär att hans huvud kommer att placeras på en annan människas kropp.

Det mest sannolika scenariot är att Valery dör. Men det är inget som skrämmer honom.

– Jag är väldigt intresserad av teknologi och allt som är framåtskridande som kan förändra livet till det bättre för människor. Det här är inte bara en fantastisk möjlighet för mig. Oavsett hur det går kommer detta att bidra till vetenskapen och framtida generationer, säger han till nyhetssajten Russia Today.

Huvudtransplantationen ska utföras inom två år av den italienska kirurgen Sergio Canavero tillsammans med ett team på 150 personer. Operationen beräknas ta uppemot ett dygn.

”Helt ogenomförbart”

Först ska Valerys hjärna kylas ner till 10-15 grader celsius. Detta görs för att förlänga cellernas liv som annars skulle dö på en gång. Sedan kommer hans huvud skäras bort med en väldigt vass skalpell och placeras på den nya kroppen.

Efteråt kommer Valery Spiridonov hållas i konstgjord koma i drygt tre veckor för att förhindra komplikationer.

Kirurgen Sergio Canavero har döpt transplantationen till ”Heaven” och liknar hela proceduren med en rymdexpedition. Han menar att Ryssland och USA har skickat ut personer i rymden trots att risken har varit stor att de skulle dö.

– Ryssland skickade Yury Gagarin ut i rymden. USA skickade Neil Armstrong till månen. Chanserna för överlevnad är mycket, mycket större i detta fall, säger Sergio Canavero till Russia Today.

Många läkare runt om i världen är kritiska och menar att det är "helt ogenomförbart” och ”galet”.

ARTIKELN HANDLAR OM