”Det är Israel som är terrorister”

Av: Erik Wiman

Publicerad:
Uppdaterad:

Israel kallar den senaste tidens knivdåd mot judar för terrorism.

Men Palestinas ambassadör i Sverige, Hala Fariz, fördömer inte attackerna.

– Ockupationen av vårt land är den högsta nivån av terrorism, inget folk har någonsin accepterat sådan underkastelse, det vi nu ser är ett uttryck för det.

Palestinas ambassadör i Sverige, Hala Fariz.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Palestinas ambassadör i Sverige, Hala Fariz.

Palestinierna kallade fredagen för vredens dag och de våldsamma sammandrabbningarna med de israeliska styrkorna fortsatte på Västbanken och i Gaza.

Israeliska säkerhetsstyrkor övervakar nu stora delar av Jerusalem och män under 40 år tilläts inte att delta i fredagsbönen vid Al-Aqsamoskén.

Vägrar fördöma

Hittills har minst sju israeler och 30 palestinier dödats i den senaste vågen av våld som startade i början av oktober.

Palestinas ambassadör i Sverige Hala Fariz vägrar att fördöma attackerna mot civila israeler. Hon vänder istället på anklagelsen om terrorism.

– Det är inte det palestinska folket som är terrorister, det du nu ser är ett uttryck för frustrationen som uppstår efter årtionden av ockupation där våra rättigheter hela tiden kränks och våra ungdomar fängslas och dödas.

Det talas om en ny intifada, är det vad vi ser nu?

– Intifada, revolution, uppror, kalla det vad du vill. Ni säger att det är en risk för en ny intifada, men ursäkta mig, vad är det för risk att människor kräver sin egen frihet.

Risken är väl att fler människor dödas?

– Det är självklart något som oroar oss extremt mycket. Inga fler palestinier ska behöva sätta livet till. Det är därför vi vänt oss till FN:s säkerhetsråd med en vädjan om skydd. Den här gången hoppas jag att USA inte kommer att lägga sitt veto.

”Vill ha en tidsram”

Vilken typ av skydd?

– Det finns många sorters skydd. Först och främst vill vi ha en tidsram för när ockupationen ska upphöra, först då kan förhandlingarna bli konstruktiva, fram till dess måste vi kunna få omvärldens skydd från israeliska övergrepp.

Förklara vad som händer i Jeruslem så som du ser det.

– Det började med en serie av provokationer av den israeliska regeringen. Bosättare tilläts att invadera Al Aqsamoskén och samtidigt hindrades muslimer från att besöka moskén. Israel sa att det var av säkerhetsskäl för turister och judar, men det är inte sant. Det här måste ses i sin kontext, att palestinier inte har någon rörelsefrihet i sitt ockuperade land.

Israels ambassadör kallade den senaste våldsvågen för religiöst betingad, håller du med?

– Nej, det är Israel som försöker att göra det till en religiös konflikt. För oss har det aldrig handlat om muslimer och judar utan om rätten till vårt land, men om de fortsätter att driva det i den här riktningen och hindra oss från att besöka Al Aqsamoskén kommer det att uppröra muslimer i hela världen, då får vi en religiös konflikt och då blir situationen ännu farligare.

”En apartheidregim”

Våld har inte fungerat hittills, ni står emot en av världens mäktigaste militärmakter.

– Jag kan inte ens kalla det för våld. Det är stenar mot stridsvagnar och flygplan. Och vi vill inte ens kasta stenar. Vi skulle inte göra det om det inte vore för att en apartheidregim förtrycker oss.

– Vi har en premiärminister som säger inför hela världen att han inte kommer att implementera de resolutioner som det internationella samfundet fastslagit.

Så är freden mer avlägsen nu än på länge?

– Jag förstår inte längre vad som menas med en fredlig lösning. Självklart håller jag med om att vi måste sitta ner och prata med vår fiende. Vi måste leva sida vid sida, men inte som slavar. Det är skillnaden mellan den fred vi vill ha och den fred Mr Netanyahu vill ha. Israelerna har avbrutit alla förhandlingar. De lämnade förhandlingsbordet förra året.

”Det är en process”

Men exakt samma argument hörs från den andra sidan, att det är ni som inte vill förhandla.

– Det är absurt och helt falskt. Vi vill ha en tidsram för när ockupationen ska vara över och är redo att förhandla.

Men Hamas har också sagt att det inte finns något rum för Israel överhuvudtaget.

– Det stämmer inte. Khaled Meshal, Hamas ledare, har sagt flera gånger att han godkänner 1967 års gränsdragning. Han har också sagt att det står PLO fritt att fortsätta att förhandla med Israel.

Efter årtionden av våld, tror du att folken någonsin kan förlåta varandra?

– Det är en process. Jag vet inte om vårt folk någonsin kommer att kunna lägga detta bakom sig, jag hoppas det, men jag vet inte.

Publicerad: