Tiggarnas situation

Bodström vill ha tiggeritillstånd

Den tidigare justitieminstern Thomas Bodström vill införa certifikat för tiggeri.

Foto: TT

NYHETER

Låt människor vända sig till länsstyrelsen för att få tillstånd för tiggeri. Det anser den tidigare justitieministern Thomas Bodström (S).

Tiggeri väcker starka känslor och delar tyckare i två läger - de som vill att tiggeri ska vara tillåtet och oreglerat, och de som vill att tiggeri ska kriminaliseras.

– Nu är det en märklig debatt om att tiggeri ska kriminaliseras och utgöra ett brott, men det är märkligt om tiggare ska betala böter för då behöver de tigga ännu mer för att få in pengar till böterna, säger Bodström.

Han redogjorde för sitt förslag, som han anser vara en balanserad tredje väg, i radiokanalen Mix Megapol.

– Vi måste inse att det här är en del av vårt samhälle och för att legitimera tiggeriet, men även för att få kontroll över det, så tycker jag att det skulle krävas tillstånd, säger han till TT.

Vill införa certifikat

Tillstånden skulle gälla vissa platser och vissa tider där tiggeri skulle kunna pågå.

– Man skulle få ett certifikat och det skulle inte vara konstigare än att ha tillstånd för att sälja smörgåsar eller halsdukar, säger Thomas Bodström, som anser att länsstyrelsen skulle kunna utfärda tillstånden.

– Vi kräver tillstånd för allting i Sverige och det är märkligt om tiggeri skulle undantas eftersom det är en så stor del av vårt samhälle i dag, säger han.

”Synliggör romer”

– Jag vill att man ska fortsätta arbeta mot diskriminering av romer, som är en fruktansvärt utsatt grupp. Mitt förslag är ingen jakt på romer, utan det här legitimerar och synliggör dem.

I ett blogginlägg från 2010 skrev Thomas Bodström att "Tiggeriet är något som inte hör hemma i Sverige".

– Nu är det så att det har hänt oerhört mycket på några år. Det här är en del av samhället nu, och vi får anpassa oss till den, säger han.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Tiggarnas situation

ÄMNEN I ARTIKELN

Tiggarnas situation

Thomas Bodström