AFTONBLADET AVSLÖJAR: Har tjänstebil och SL-kort – åker taxi för 67 000 kr

SL:s vd Anders Lindström har enligt sitt anställningsavtal rätt till tjänstebil och fria resor i kollektivtrafiken.

Trots det åkte han taxi i tjänsten för 67 000 kronor förra året.

Bland annat har han åkt till Kista - för en spärrkontroll i tunnelbanan.

Lista: 9 toppchefer och deras skandaler

Stockholms lokaltrafik (SL) ansvarar för att alla som bor i länet ska ha en pålitlig och väl utbyggd lokaltrafik. Ett av målen är att fler ska resa kollektivt - vilket bidrar till minskade utsläpp.

Men SL:s vd Anders Lindström väljer ofta taxi i tjänsten.  Förra året åkte han taxi för totalt 67 093 kronor. Många av resorna gick mellan SL:s huvudkontor och landstingshuset i Stockholm. En sträcka på 2,2 kilometer och som tar tre minuter med tunnelbanan. Vid andra tillfällen åkte han mellan landstingshuset och Stockholm central - en sträcka på 1,3 kilometer.

Tog taxi för spärrkontroll

Fram till i mars i år åkte Lindström taxi i tjänsten för 10 675 kronor. Vid ett tillfälle åkte han från centrala Stockholm till Kista i syfte att närvara vid en spärrkontroll i tunnelbanan.

Som vd för SL har Anders Lindström även rätt till tjänstebil och gratis resor i kollektivtrafiken.

"I Anders Lindströms anställningsavtal finns en rätt att inneha tjänstebil i enlighet med de regler som gäller inom Stockholms läns landsting. Anders Lindström har även rätt till fria resor i SL-trafiken, det är givetvis förmåner som beskattas till sitt fulla värde." skriver Jan Hamrin, HR-chef på Stockholms läns landsting.

”Har väldigt mycket inbokat”

Suss Forssman Thullberg, presschef SL, säger att alla SL-anställda har rätt till ett fritt men förmånsbeskattat SL-kort. Anledningen att Anders Lindström väljer taxi beror på hans späckade schema. 

– Han har väldigt mycket inbokat i kalendern. Då fungerar det inte alltid tidsmässigt att åka kommunalt, säger hon.

Åker han även tunnelbana och buss i tjänsten?

– Ja, jag skulle säga att han gör det varje dag.

Aftonbladet har sökt Anders Lindström.

Publisert: