Lindström sitter kvar som vd – tills vidare

SL:s vd Anders Lindström får inte sparken – ännu.

– Jag har skilt honom från tjänsten tills vidare och resten får vi diskutera när han är på hemmaplan, säger landstingsdirektören Toivo Heinsoo till Aftonbladet.

Han är fortfarande tagen ut tjänst och framtiden kan avgöras i morgon.

Efter den fällande domen för stöld är det landstingsdirektören Toivo Heinsoo som sitter med Anders Lindströms framtid i sina händer.

– Vi avvaktar nu tills Anders kommer tillbaka till Stockholm så att jag kan träffa och prata med honom, säger han.

Oklar framtid

Vid 17.30 förra torsdagen meddelade Stockholms läns landsting att vd:n, som även är förvaltningschef för trafikförvaltningen vid landstinget, hade tagits ur tjänst efter stöldmisstankarna. Beslutet fattades av landstingsdirektören Toivo Heinsoo.

– Vi har pratat om att det är en besvärlig situation, som föranleder oss att skilja honom från förvaltningschefskapet. Han beklagar detta men förstår det samtidigt, sa han då till Aftonbladet.

Anders Lindström accepterade avstängningen med motiveringen att han inte kan göra sitt jobb från Hongkong. Nu säger Heinsoo att det inte är säkert när Lindström är tillbaka på jobbet, eller om han kommer att sparkas.

– Tills vidare har jag sagt och när det tills vidaret tar slut kan jag inte säga för ögonblicket, säger han.

Påverkar domen förtroendet för Anders Lindström?

– Alltså...det. Jag vill inte uttala mig om enskildheter här, men det är klart att det blir en helhetsbedömning där domen kommer att läggas in när det gäller på vilket sätt förtroendet har rubbats, säger Toivo Heinsoo.

"Får åka hem och byta kläder"

Toivo Heinsoo bekräftar att han har pratat med Anders Lindström efter domen. De planerar att ha ett möte i Stockholm i morgon.

– Han är på väg hem med flyget ikväll, säger Heinsoo.

Har ni bestämt när mötet blir?

– Nej, inte annat än att han får åka hem och byta kläder först. Sedan får vi träffas under dagen.

"Förtroendet för SL skadat"

På Aftonbladets fråga om SL, som lägger stora resurser på att jaga plankare i Stockholms kollektivtrafik, kan ha en vd som dömts för snatteri svarade Toivo Heinsoo tidigare att förtroendet för SL har skadats.

– Hur det än går, oavsett om han är skyldig eller oskyldig, har det skadat förtroendet för SL att han har hamnat i den här situationen, sa han då.

Publisert: