Löfven: ”Jag har förtroende för Åsa Romson”

Publicerad:
Uppdaterad:
Åsa Romson.
Åsa Romson.

NYHETER

Vice statsminister Åsa Romson (MP) kritiserades hårt för att ha jämfört flyktingsituationen på Medelhavet med koncentrationslägret i Auschwitz.

Men hennes förtroende hos statsministern har inte ruckats.

– Hennes uttalanden var inte bra. Men hon har själv bett om ursäkt och jag har förtroende för henne, säger Stefan Löfven (S).

Under partiledardebatten i söndags sa vice stasminister Åsa Romson att flyktingsituationen på Medelhavet kan bli vår tids svar på koncentrationslägret Auschwitz. Efter debatten kallade hon dessutom romer för "zigenare" i två intervjuer.

Romson fick omgående hård kritik för sina uttalanden och bad i går om ursäkt. Redan i söndags var statsminister Stefan Löfven tydlig med att han inte tyckte att uttalandet var bra.

Dagarna efter fadäserna har Romson ifrågasatts, bland annat internt i Miljöpartiet.

Löfven har förtroende för Romson

När Löfven i dag mötte riksdagsjournalisterna uppgav han att han har förtroende för sin vice statsminister.

– Hennes uttalanden var inte bra. Jag har sagt det tidigare flera gånger och jag säger det igen. Åsa Romson själv har bett om ursäkt och med det får det vara. Men jag har förtroende för henne, självfallet.

Löfven berättade också att de båda har fört samtal efter debatten.

– Vi har haft kontakt naturligtvis om debatten. Men Åsa Romson har själv tagit i detta och bett om ursäkt för det hon ansåg var fel, och det var fel.

"Vet inte hur det påverkar"

Statsministern var dock inte inblandad när Romson i går gick ut och pudlade.

– Nej, men vi känner varandra och vet vad vi tycker. Åsa Romson har själv tidigt sagt att det här var fel. Hon ber om ursäkt för det och med det får det vara.

Hur ser du på risken för att bilden av regeringen har skadats av hennes uttalanden?

– Exakt hur det påverkar kan inte jag uttala mig om. Men det är viktigt för oss att redovisa vad vi faktiskt gör varje timme, varje dag, varje vecka och varje månad för att ändra inriktningen på Sverige så att människor kommer i arbete, barnen får en skola som gör att de kan få bildning med sig ut i livet och att miljön förbättras. Det är det vi ägnar oss åt och det är det som i slutänden, hoppas jag, ska avgöra förtroendet för regeringen.

Publicerad: