Misstänkte tågterroristens försvar: Ville råna passagerare

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
1 av 12
Ayoub El-Khazzani.

Ayoub El Khazzani, 26, skadade tre personer när han öppnade eld med en kalasjnikov på tåget till Paris.

Nu avfärdar hans advokat att han planerat ett terrordåd.

– Han ville råna tåget och skaffa mat, säger advokat Sophie David.

Snabbtåget Thalys var på väg från Amsterdam till Paris i fredagskväll när skottlossning utbröt. En av de 554 passagerarna ombord hade klivit ombord i Bryssel – beväpnad med en mattkniv, en pistol och en kalasjnikov, samt flera magasin med ammunition.

Strax efter att tåget passerat gränsen och befann sig i norra Frankrike utbröt kalabalik.

Vittnen berättar att den misstänkte tågterroristen ska ha kommit ut från en av tågets toaletter med vapnen i högsta hugg.

En person ska ha blivit skuren i halsen och är svårt skadad. Två andra ska vara lindrigt skadade efter attacken som stoppades av tre unga amerikanska som kan ha förhindrat ett blodbad.

Ställd av misstankarna

26-årige Ayoub El Khazzani sitter nu i polisens förvar i staden Arras där han greps efter att tåget stannat.

På polisstationen har han också fått träffa sin advokat och hon uppger att hennes klient inte har planerat något terrordåd.

– Han är helt ställd av terrormisstankarna som riktas mot honom, säger advokat Sophie David till Reuters.

Efter att ha träffat Ayoub El Khazzani ger hon en annan bild än det som framkommit av 26-åring som är terrorflaggad bland annat i Spanien, Frankrike och Belgien, och uppges vara nyligen återvänd från ett år i Syrien.

Hittade vapnen i park

Hon berättar att 26-åringen lever som hemlös sedan han blivit bestulen på sina identitetshandlingar i Bryssel. Han har under deras samtal sagt till henne att han några dagar innan attacken mot tåget hittat automatvapnet i en park i Bryssel där han brukade sova.

Vapnet och hans övriga arsenal samt en mobiltelefon ska ha funnits i en övergiven väska han hittat.

– Några dagar senare bestämde han sig för att gå ombord på tåget efter att andra hemlösa hade berättat för honom att det skulle vara fullt med förmögna människor som reser mellan Amsterdam och Paris. Han hoppades kunna skaffa mat till sig själv genom att utföra ett väpnat rån, säger Sophie David till Reuters.

Förnekar terroristkopplingar

Hon säger att 26-åringen befinner sig i ett psykiskt skört tillstånd och är undernärd.

– Han förstår inte varför den här incidenten har fått sådana proportioner och förnekar alla terroristkopplingar, säger Sophie David, enligt The Guardian.

Spanska tidningar rapporterade under lördagen att antiterrorpolis fått upp ögonen för 26-åringen redan 2012. Han ska enligt spanska källor då ha placerats på en övervakningslista inom Schengen-området för sin extrema religiösa övertygelse och ska ha beskrivits som en radikaliserad symptisör av extremistisk islamism, enligt högt uppsatta poliskällor skriver El Pais.

Frankrikes antiterrorpolis utreder händelsen på Thalys-tåget och har i förhör fokuserat på hans kopplingar till extrem islamism, enligt The Guardian.

Publicerad: