Chockgranater mot flyktingar i Makedonien

NYHETER

Här stänger ytterligare ett europeiskt land gränsen

1 av 12

Chockgranater, taggtråd och tårgas.

Här stänger ytterligare ett land i Europa gränsen för människor på flykt undan kriget i Syrien.

– De är inte vårt problem utan EU:s, säger borgmästaren Ivan Frangov i den makedonska gränsstaden Gevgelija till Reuters.

Få flyktingar har Makedonien som slutmål, men landet har kommit att bli en viktig passage för tiotusentals människor som flyr undan kriget i Syrien, liksom för flyktingar från Afghanistan och Nordafrika.

Under sommaren har tusentals människor trängts i och omkring gränsstaden Gevgelija. Därifrån går dagligen tåg vidare mot Serbien.

Vill till Ungern

Kaosartade scener har dagligen utspelat sig runt stationsområdet under sommaren när människor gjort allt de kan för att komma ombord på tågen.

Alla har samma mål: att nå Ungern där Schengenavtalet öppnar upp gränserna till stora delar av Europa.

Enligt en uppskattning från Röda Korset har 2 000 människor om dagen passerat från Grekland in i Makedonien.

Undantagstillstånd

Nu har de makedonska myndigheterna stängt gränsen och utlyst undantagstillstånd i området.

Utan skydd från sol och hetta har minst 3 000 personer suttit fast i ett ingenmansland vid gränsen.

Tidigt på fredagsmorgonen utbröt kravaller i området när en stor grupp människor försökte forcera polisens avspärrningar.

Enligt nyhetsbyrån AP avfyrade polisen tårgasgranater och rullade ut taggtrådshinder för att stoppa all inpassering. Minst fyra personer uppges ha skadats.

Patrullerar gränsen

Borgmästaren i Gevgelija, Ivan Frangov säger i ett uttalande att flyktingarna inte borde vara Makedoniens problem utan EU:s.

– Vi och Serbien borde bygga våra egna murar och stängsel.

En talesperson för den makedonska polisen, Ivo Kotevski, säger att både polis och militär ska patrullera den fem mil långa gränsen mot Grekland för att stoppa upp inflödet av flyktingar.

– Den här åtgärden görs för att skydda invånarna som lever i gränstrakterna och för att bättre kunna behandla flyktingarna.

ARTIKELN HANDLAR OM