Flyktingmottagandet i Sverige

Astrid Lindgrens värld öppnar för flyktingbarn

Av: 

Julia Skott

NYHETER

”Kan vi hjälpa till så gör vi det”

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby håller extraöppet för flyktingbarn i november.

– Alla får komma och leka i vår park, säger vd Joacim Johansson.

Egentligen ska Astrid Lindgrens värld stänga för året. Pippi och Madicken och Emil och alla de andra går i ide under vintern. Men när frågan kom om att hålla öppet för nyanlända och ensamkommande flyktingbarn var det självklart.

Vimmerby IF jobbar mycket med integration och vi har samarbetat med dem förut, så när de frågade sa vi ja. Det handlar om våra värderingar som ju är Astrids värderingar. Kan vi hjälpa till så gör vi det, säger Joacim Johansson, som är vd på Astrid Lindgrens värld.

Lek i Bullerbyn

De kommer att hålla ”lekparksöppet”, som de kallar det, i fyra veckor till. Två dagar i veckan får alla som vill, oavsett om de är flyktingar eller inte, komma och leka i parken. Inga av karaktärerna kommer vara på plats, men alla miljöer finns att leka i. Man kan gömma sig i Mattisborgen och utforska Bullerbyn – och en av restaurangerna håller öppet för lunch.

”Handlar om medmänsklighet”

– Det är ju en del av vår tanke att visa upp det svenska kulturarvet. Vi har också skänkt böcker till de som jobbar med integrationsfrågor lokalt, så de här barnen får läsa Astrids berättelser som faktiskt kan lära dem en del om svensk historia, säger Joacim Johansson.

– Jag tror att vi resonerar precis som resten av svenska folket, det handlar om medmänsklighet. Alla försöker hjälpa till på sitt sätt, ur perspektivet ”många bäckar små...”.

Tidigare i veckan har det rapporterats att temaparken High Chaparral i Småland blir flyktingförläggning under vintern. Men än så länge finns det inga planer på att ställa in några extra sängar i Katthult, utan det kommer finnas plats att leka.

Gilla Vi hjälper på Facebook för mer historier ur flyktingkrisens spår!

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Det flyr de från – och så många får stanna i Sverige
Publisert:

LÄS VIDARE

Här är årets nyheter på High Chaparral

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Vimmerby