Flyktingmottagandet i Sverige

Sverige inför tillfälliga gränskontroller

Av: 

Niklas Eriksson

Pär Karlsson

Kerstin Nilsson

NYHETER

Regeringskälla: Kom begäran från Migrationsverket Gäller Öresundsbron och färjetrafik

Regeringen ska fatta beslut om att införa tillfälliga gränskontroller från och med i dag klockan 12.

Det kommer att gälla både Öresundsbron och färjetrafiken från Danmark och Tyskland.

– Om de inte söker asyl i Sverige så får de vända, säger Mikael Hvinlund, kommunikationschef vid Migrationsverket.

Öresundsbron.

Sverige inför tillfälliga gränskontroller – ett beslut som regeringen kommer att fatta i morgon bitti.

Vid en presskonferens från Rosenbad bekräftade inrikesminister Anders Ygeman att de inre gränskontrollerna ska börja gälla i morgon klockan 12.00 och att de ska gälla i tio dagar till en början.

– Den primära orsaken är att Migrationsverket i dag på eftermiddagen begärt av regeringen att återinföra inre gränskontroller samt att polisen bedömer att föreligger en risk för hot mot ordning och säkerhet, säger Anders Ygeman, inrikesminister (S), till Aftonbladet.

Står inför tre val

Ygeman sa vid pressträffen att polisens bedömning är att Schengenunionens regler vad gäller hot mot allmän ordning och säkerhet är uppfyllda och att det gör att gränskontrollerna kan införas.

– Efter tio dagar finns möjlighet att förlänga gränskontrollen med 20 dagar till att börja med, Säger Anders Ygeman.

Anders Ygeman säger att gränskontrollen innebär att flyktingar som kommer till Sverige står inför tre val: Att vända tillbaka till det land där de kom ifrån, söka asyl i Sverige eller välja en annan resväg (om Sverige varit tänkt som transitland).

– Om du inte har rätt att vistas i Sverige eller söker asyl kommer du att avvisas vid gränsen, säger Ygeman.

Han uppger att regeringen ska trycka på de rederier som kör färjor till Sverige om att de ska införa identifikationskontroller vid upprättandet av passagerarlistor.

”Ingen kontroll över ensamkommande barn”

Detta ska göras så snart det är "praktiskt möjligt", men barn som reser med vårdnadshavare som kan identifiera sig undantas, skriver TT.

Mikael Hvinlund vid Migrationsverket säger att de har bett om en inre gränskontroll eftersom de inte längre kan uppfylla sitt uppdrag.

– Vi kan inte längre säkerställa tak över huvudet, säger han.

Hvinlund uppger också att Migrationsverket vill införa den tillfälliga inre gränskontrollen för att bringa ordning i mottagandet.

Han säger att i dag ”försvinner” ensamkommande flyktingbarn när de har kommit till Sverige, det vill säga att de inte tas om hand av Migrationsverket utan av andra.

– Vi har inte kontroll över ensamkommande flyktingbarn, säger Mikael Hvinlund.

– I dag försvinner barn dagligen, det är inte rimligt.

Enligt Anders Ygeman kom Migrationsverkets begäran inte som någon överraskning.

– Vi har naturligtvis under ett tag fört en dialog, både med polisen och Migrationsverket, som ju har befunnit sig i en mycket ansträngd situation, säger Anders Ygeman.

Han underrättade själv sin danska kollega om beslutet.

– Danmark tog emot beskedet med fattning, säger han.

Att gränskontrollerna införs med så kort varsel är också, enligt Anders Ygeman, ett medvetet val, för att undvika "rusning" mot gränsen.

Statsministern: Vi måste ha ordning vid vår gräns

Statsminister Stefan Löfven befinner sig på Malta för att delta i ett två dagar långt EU-toppmöte och har kommenterat beslutet därifrån:

– Vi måste ha ordning och reda vid våra gränser. Det måste vara ordning i flyktingmottagandet, säger statsministern till TT.

Att statsministern bara fyra timmar tidigare bara sa att han inte kunde "inte utesluta" gränskontroller förklarar han bland annat med att frågan varit under beredning.

– Vi har naturligtvis berett detta. Migrationsverket har gett uttryck för att de är oroliga för säkerheten och ordningen i flyktingmottagandet och det är precis det vi har sagt hela tiden, att myndigheternas bedömningar är viktig för regeringen, säger Stefan Löfven till TT.

Statsministern räknar inte med färre antal flyktingar som en direkt konsekvens av gränskontrollerna.

– Det går inte att säga. Det finns inget statiskt i flyktingströmmar, att man vet exakt hur många som kommer. Så det kan jag inte uttala mig om överhuvudtaget, säger han till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Flyktingmottagandet i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Migrationsverket

Anders Ygeman

Regeringen